2025. március 14., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#13481
Igen,emlékeszm erre.Viszont 6 éve apósomék 73kilót(!!!) fagyasztottak le.Eszméletlen volt,gombaleves,gomba pörkölt,tejszínes gombás csirke,rántott gomba,a töltött hús töltelékébe is és még a fasírtba is azt raktak.Majdnem csömöröm lett a vargányából.(deaztán mégsem lett laza kacsint )
#13480
Három éve a Mátrában naponta 6-7 kg-ot szedtünk, akkor volt az hogy 5.000.-Ft-ról indult májusban a vargi,aztán július-augusztusban 4-500.-Ft-ért!!! adták, de akkor már méret szerint vették át...
Iszonyat mennyiségû gomba volt, és hát pörköltként nagyobb mennyiséget lehetett fagyasztani laza
És hát nem olyan rossz az pörköltenk laza, ja és mellé aszúfröccsöt ittam laza
#13479
Istenem, vargányából pörkölt... Ez olyan, mintha ötputtonyos tokaji aszúból innál kisfröccsöt... :-)))
Na persze, ha valaki nagy tömegben szedheti... (én akkor is a jövõre gondolnék és szárítanám ízesítõnek, fûszernek...)
#13478
Jaj,most vacsiztam,de ezek a témák....
Komolyan mondom,ettõl a topictól elhízok (mégjobban) laza
#13477
Az az adag nagyon-nagyon jól hangzik! laza
Na, a párizsis-tejfölös kenyerem örömömben az ölemben kötött ki. zivatar
#13476
Hát nálunk marad a fagyasztó, aztán ha telik, lefagyasztom pörköltként laza
Link
Három éve így készült, 12 literes bogrács laza
#13475
Ez igaz... Az enyémet se tudom, hogy beszélném le a kíváncsiságról... :-) Akkor marad a sütõ vagy az aszalógép.
#13474
Hát lehetne teríteni, de nem tudom a macskoszok mit szólnának hozzá laza
#13473
Én is panelban lakom... Igaz, olyankor a fél lakás selyempapírral van leterítve, de 2-3 nap alatt megszárad. :-)Nekem még van tavalyi szárítmányom. :-)) Igaz, idén egy szemet nem találtunk, de alapban gombát is alig...
#13472
Na azért a Pilisre nem is gondoltam volna.
A mohás részeket kifejezetten szereti a gomba, ott párásabb is a levegõ, meg az életkörülmények jobbak (gondolom a pH + szimbiózis)
#13471
Tudom, de nem tudom megoldani a szárítást szomoru
A panel nincs agyonzsúfolva pl., padlással szomoru
#13470
A "Köpõ gödrökbe" is be lehet hajítani! laza zivatar
Úgy tudom igen..épp most beszéltem ennek MME-s börzsönyi tudorával az általad is ismert Darányi Lacival..volt oly szíves elfogadni a felkérésünket a Nyílt Napra, így aki ott lesz, a börzsönyi kaldera csodálatos és kévéssé ismert panorámája mellett, a hazai hiúz kutatás információival is gazdagabb lesz a legautentikusabb kézbõl. vidám
Csak most át kell írnom a már kész progit! zivatar
#13469
Miért nem szárítod a vargányát? Sokkal aromásabb lesz, nem fogyaszt energiát a tárolása és kisebb helyen elfér.
#13468
Igen, Észak-kelet-Dunántúl, pontosan Pilis laza
Döbbenet, hogy most csak a Bükkösökben, és azoknak is a mohás részén van gomba, de nem baj, megtaláltam, mostmár kihúzzuk jövõ nyárig, van vagy 6 kg fagyasztva, vargánya, galambgomba, és egy kis õzláb-vargánya panírozva laza
#13467
Hát ezt meg hol szedted? Na, csak a környéket áruld el. Gyanítom, hogy Dél-Dunántúl
#13466
Ó köszi, gondoltam én, hogy nem bíztad a véletlenre, egyébként én azt hittem, hogy te megállapítodtad és ezt én betudtam biztosra, de ha még több szaki is áment mondott rá, akkor megmondom az "ügyfelemnek", hogy ne kötekedjen, mert kikötözöm a Kámor sziklákhoz... duhos kacsint

Más: Nem tudom írtam e már, de amit májusban láttam a csodálatos Drino patak völgyében, fekete gólya fészek volt.

Parlagi sas elõfordul a Börzsönyben egyébként?
#13465
Sziasztok!
Ma volt egy kis idõm egy megbeszélés után, elszaladtam gombászni, se kosár se kés, csak egy zacskó, de a termés fél óra alatt 3 kg vargánya laza
Egy kép a fényképezõvel, nem vittem magammal, nem igazán bíztam a sikerben:
Link
Ezek pedig helyszíni, telefonos, kicsit homályos képek:
Link
Link
Azóta a java a fagyasztóban, egy adagból pedig fehérboros kakukkfüves tejszínes gombaszósz készül pulykamellcsíkokkal laza
#13464
Igen, szerintem is, meg ha meg is ennék a karbolszagút, sem okozna akkora mérgezést, amit elmeséltek.
#13463
Volt ott más is... Én ettem már rántva karbolszagút, nagyon érzõdik rajta. Viszont, ha pörköltnek csinálják, a szaftja állítólag finom nagyon.
#13462
Link
#13461
Az már igaz...
nevet
#13460
Link nevet
#13459
Hát nem az ujjamból szoptam az biztos! kacsint
A SZIE Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Tanszékének két hazai e témában legnagyobb tudorához küldtem el rögtön a terepi fénykép anyagot a tetemrõl, környezetrõl, nyomokról.Szemethy Lászlóról és Márkus Mártáról van szó, õk vezetik a hazai Life Nature nagyragadozó kutatásokat.Telefonos megbeszélés, és egyeztetések után nyilatkoztak õk is. Ráadásul sikerült egyetlen nem túl elmosódott nyomot is diagnosztizálni, ami hiúzé.Még a Kossuth rádió Zöld övezet vagy Oxigén vagy milyen mûsorába is bekerült az észlelés utána két hétre rá.Szemethy nyilatkozott. Illetve ha jól tudom DINPI-s szakember is járt a környéken.Nálunk is egy-két vadász tamáskodott, de két hét múlva az egyik kervez. erdész gyönyörû, horhosok felett átívelõ fekvõ bükkrönkökön kecsesen ugráló hiúznyomot fotózott, onnan nem nagy távolságra.
Abban a télben kivadult, vadászó kutya szóba sem jöhetett.A terület jó 8-10 km-re van minden lakott településhatártól, és nincs az a kutya, amelyik akkora hóban, ahol sífutóval is izzadni kellett, ennyire meghajtson egy mufloncsapatot.Ilyen havon csak a hiúz esélyes.A tetem nyakgerince is jellegzetesen elcsapott, ilyen trükkrõl rókakoma, ekkora kis kosocska esetén max csak nyálcsorgatóan álmodozhat. laza
Igaz még egy esély lehet...a Canis lupus kacsint ...homonidát meg kizárhatjuk..egy részt szûz területen volt (csak állatnyomok a hóban)..másrészt az a kis 60 cm feletti csigácska nem marad ott a tetem nyakán az tuti vidám
#13458
LAM. Bocsi, de a hiúzos témában egyik ismerõsöm nem akarja elhinni, hogy az az ominózus tetem, amit láttál a friss hóban, feltétlenül hiúz mûve volt. Hadd gyõzzem meg róla, hogy az volt. Tehát a kérdésem, te mibõl gyõzõdtél meg efelõl? Én elhiszem, dehát...
#13457
Az erdei-mezei gombákhoz hasonlóan, azért friss-illatos "szedés" után, némi utómunkát az is igényel! laza
#13456
Ezért jobb a vaddisznó,midegy milyen szagú,FINOM!
laza
#13455
Az akkor lehet, hogy sárguló-karbolszagú csiperke volt, amely mérgezõ. Arrefelé gyakori a sziki csiperke is, ami viszont remek.

Nekem már meséltek olyat (Zemplénben), hogy milyen szép csiperkéket szedtek, aztán az egész család kórházba került súlyos mérgezésekkel, ezek szerint a karbolszag nem mindig feltûnõ az ételben? Lehet, hogy volt ott más gomba is a réten, netalán egy kis parlagi tölcsér, vagy egyéb.
#13454
Szerintem is a császárgomba az egyik legfinomabb gomba. Sajnos az idén csak mutatóba találtam belõle viszont tavaly õsszel felfedeztem egy fenyvest, ami tele volt vele, sajnos idén a hûvös szeptember miatt ott nem jöttek elõ. A vargánya is lefutóban, tegnap már csak öregeket találtam.
#13453
Nyamm, négy éve hozott fater valahonnan pár szem császárgombát, hú, szóval igen finom volt. :-))
#13452
Szuperek!!!
#13451
Ah!Tényleg,a Császárgomba!Hogy felejthettem el... zivatar
Aszondják,akik túlélték,hogy állítólag a rokonok is finomak...
szegyenlos
#13450
Ma Ópusztaszeren; a Skanzenben voltam.Szinte az egész terület fehérlett a csiperkeszerû gombáktól.
Feltételezem,hogy valami mérgezõ változata lehet,mert ellenkezõ esetben leszedték volna.
#13449
Hari, szép felvétel, megint megdöbbentett az a majdnem "mérnöki céltudatosság" ahogy a "támfalaikat, termeiket, folyosóikat" megépítik, bár nálam a 15 kilós járólap alá gúlaszerû "pilonokat" telepítettek melyek "statikailag" megfelelõen voltak elhelyezve és kialakítva (jártunk rajta és nem "rogyott meg"); az ember szinte kételkedik hogy ez "csak" ösztön nevet
"Cserébe" pár mai kép "kiskedvencedrõl" nevet valamivel jobbak mint a múltkoriak de ezek is sötét helyen készültek, amint ráérõsen araszolt valamerre, elsõ pilantásra hernyónak hittem lassúsága miatt, gyorsabban szokott haladni Lábacskái élesek Link Balszeme éles Link Egész teste Link
A közelben kószált egy szentjános-bogár lárva Link Mivel sötét volt, falevéllel felvettem és áttettem a napos teraszmellvédre. Méretezésre mellétettem ujjamat Link Meg volt ijedve, fejét behúzta és csak lassacskán bújt elõ. Elõbb rágói jelentek meg Link Link végül "teljes fegyverzete" Link Éles szemképet nem tudtam lõni mert örökké tekereg kevés idõm volt várni a kedvezõ pllanatra.
PÓK "INJEKCIÓZZA" ÁLDOZATÁT Link Link Áldozata jóval nagyobb volt a póknál Link Link még mozgott is közben...
Tegnapról egy pici csiga a házfalon Link tegnap lõttem egy igen "sietõs" KAROLÓPÓKOT kicsit homályos lett; Link több nincs elszaladt, majd elrejtõzött, "elegáns" kis jószág a többi pókhoz képest Link A Fotoiskola tesztbogárkája a szemére élesítve, ezt s "méreteztem", a szeme mellé is tettem kis "méretlécet" (a lábán is van valami 30 mikronos sötét "gombóc") Link
#13448
Hoztam egy hangyabojt: Link 2 paladarab közötti hézagban építették. Látszik, hogy "bevonták" a növényzetet is. Tele volt bábbal; amikor megemeltem a palát, menekítették õket. A pala külsején 2 hosszúkás karolópókféle leskelõdött, az egyik aztán elkapott egy hangyát, a zsákmánnyal együtt lépegetett ide-oda, kerülgetve a sietõ hangyákat.. Róla már nem tudtam készíteni, abban a pillanatban lemerült az aksi.. Ez a kép is elég szemcsés lett sajnos. szomoru
#13447
Szerintem a császárgomba mindent visz. Ja, és a piaci árusok valószínûleg nem ismerik "a pöfeteg a szegény ember szarvasgombája" mondást.nevet
#13446
A ma reggeli gombázás eredménye: egy kosár vörös érdestinóru.
Az erdõ teljesen száraz!Már készül az ebéd belõle! Nyamm! vidám Ezeket egy kis ligetes nyírjesben találtam. Az erdõ mellett egy legelõ van ahol többen csiperkét kerestek, de igencsak üres volt még a kosaruk!
#13445
:-) Bizony, szép volt! CSak kicsit lett volna hûvösebb... Az erdõszéleken igencsak égetett a Nap, le is pirult a képem. Nap nélkül viszont nem érvényesültek volna a színek ennyire, úgyhogy most az egyszer megbocsátok. :-)
#13444
Szépséges bakonyi barangolás lehetett és most így, mi is barangolhattunk Veletek nevet
#13443
Rovarászok, a fotoiskolában #912.hsz. alatt feltettem egy képet. Jól gondolom hogy a tolvaj-poloskafélék csládjába tartozik? Tûhegyes "ormánya" miatt gondolom annak.
#13442
Ezek szerencsére teljesen érintetlenek voltak, teljesen tömörek és frissek. Már bevacsoráltunk belõle, de bõven maradt holnapra is. Isteni íze van, az uram még sosem evett vadon nõtt laskát, csak ámult, hogy mennyivel finomabb, mint a termesztett.
Van egy álganéjtúró, ami eszik gombát, én többször is tömegesen láttam fenyõpereszkét meg fenyõtinórut zabálni õket. Valamibõl nekik is élni kell... A kélgyó gázosabb, a csiga vagy bogár rágta részt legfeljebb kivágom a gombából, de a kélgyót nem lehet..
#13441
Gyönyörû képek, ámulok és bámulok, gratula a gombaterméshez.nevet
Sajnos nekem most nincs idõm laskát szedni, pedig rengeteg van még kint, talán majd vasárnap.
A mocsok kelgyó támadja õket rendületlenül, sõt valami kékes hátú bogár is eszi, egész alagutakat fúr bele, biztos éhesnevet
#13440
vidám vidám vidám

Noli ,nagyon hangulatos képek nevet
#13439
Állati bûnözõ! laza Link
#13438
Ma ebédszünetben kiugrottunk egy közeli rétre és rengeteg fiatal, kukacmentes lilatönkû pereszkét szedtünk, az asszony most süti õket. Holnap a laskagombákat és a vargányát támadom le.
#13437
Vótunk Bakonyban.
Link (pár perc múlva fenn vannak a képek)
Hoztunk egy jó kiló zsenge, kélgyómentes laskát. Ezen kívül _egy_ darab lila pereszke volt, ami nem volt kélgyós... Pedig... Találtunk egy vörösfenyvest, ahol lépni nem lehetett a gombától! DE MIND KÉLGYÓS VOLT... (böfögjenek tõle jókat...) Pénzesgyõrben a kocsma 11 - 15 óra közt zárva van, ezt jó, ha tudja, aki arra kíván menni. Jólesett volna egy sör a túra után...
Egyébként varázslatosan szép volt minden, színek szempontjából a lehetõ legjobbkor mentünk, pompázik minden! Amúgy nagyon száraz az erdõ alja, az úton ugyan voltak tócsák, dagonyák, de a fák alatt csontszáraz minden.
Na, megyek vacsorát készíteni a laskatermésbõl. :-)
#13436
Nekem a rántott óriáspöfi a kedvenc gombás ételem. A szarvasgomba az csak presztízs-luxus cikk, persze attól még biztos finom.
#13435
Egyetértek Nolival.Egyszer a tecskóban vettem egy sz.gombás pástétomot,ráadásul bio nevet volt.Hát gombaízû volt,oszt jóvan.Én úgy kápzelem,gomba koncnetrátum a dolog.
Vargánya,Sárgaróka Rulez kacsint
Amúgymeg aszongyák a pöffeteg a szegény ember szarvasgombája.Annak is jó erõs íze van.
#13434
nevet
Lehet az anyját ismnerte fel benne, azért bújt hozzá. nevet
#13433
A faterom mesélte, hogy a franciáknál evett egyszer valami pástétomot, amiben volt egy körömpiszoknyi darabka, de nem volt tõle meghalva. Szerintem úri huncutság, egy jó vargánya levesnek sokkal klasszabb! :-))
#13432
Sajnos nincs meg hozzá a szaglásom kacsint
De még nem is kóstoltam, állítólag igen intenzív aromájú, nagyon kevés kell belõle, egyik hipermarketben láttam, azt hiszem 10 grammos kiszerelésben, annyi elég is egy adag ételhez kacsint

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-03-14 14:51:18

Kõszeg

6.5 °C

RH: 92 | P: 1004.5

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136812

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.