Bioszféra
Május elején egy közeli tóbol hoztam vizinövényeket a kerti tóba.Nagy meglepetésemre pár napra rá pár mm-es kis ivadék halakatt vettem észre.Valószinû a növényen voltak az ikrák amiket hoztam.Még most se tudom eldönteni,hogy milyen halak lehetnek pedig már vannak 3-4 cm-esek is.Elõször kárászokra gondoltam de szerintem nem azok:Link Link Link
Vélemények?
Vélemények?
Itt van a 15 éve hazahozott Austrocylindropuntia, mellette egy legalább 25 éves oszlopkaktusz: Link
Sajnos a júniusi nagy csapadék (97 mm) ellenére silány gombászatokat tartok most, a héten összesen két nagy (50-70 deka) pöfeteget találtam, jelentõs kelgyótársadalommal. Sajnos csak elképzeléseim vannak, hogy miért van ez így
Az egyik ok talán az akácosokban található túlfejlett aljnövényzet, illetve annak elszáradt maradványai, a másik meg a csapadék eloszlása lehet. Egyenletes volt ugyan, de kellett volna az elején egy 25 mm-t meghaladó mennyiség is talán, mert lehetséges, hogy így egyszer sem nedvesedett be kellõ mélységig a talaj.

OffLine étolaj: én csak "hajószakács" vagyok a fiaim mellett (bocs hölgykollegák, ha nincs jelen "rabszolga" vagy hozzáértõ nõnemû lény, valakinek fõzni is kell néha a toportyánok odujában, ámbár megszerettem a konyhai pepecselést), azt tapasztaltam, a kilöttyent, kifröccsent, az "ottfelejtett" étolaj pár nap után, filmszerû kemény réteget képez ablakon, edényen, elszívó falán, amit késsel célszerû lehántani (vagy atomerõs tisztítószerrel, fémszivaccsal, persze jobb rögtön letörölni), Milyen lehet az étolajos autó tankja belül? Vélhetõen ott is kemény, ragadós réteg lesz, minden szemét ráragadhat. Valaki biztos tudja, divat volt étolajjal járni egy idõben, ez volt az egyik indok az áremeléshez. Persze lehet a benzin feloldja, nem próbáltam még
Akinek van fritõze az is megtapasztalhatja milyen az étolajfilm.
Egy nyamvadt kis sütõkosár is letisztítása komoly munka sütés után, nem szabad otthagyni.

Egy nyamvadt kis sütõkosár is letisztítása komoly munka sütés után, nem szabad otthagyni.
Bocs, figyelmetlen vagyok,"omega" jel, a pók fejjel lefelé van a képen
Jó napot, jó kedvet Bioszféra
A tegnapi fotókból párat csatolok
Érdekes az ebihal "búvárruhája" (a testét körbefogó halvány kocsonyás burok) Link

Érdekes az ebihal "búvárruhája" (a testét körbefogó halvány kocsonyás burok) Link
Egyszemélyes szurkolócsapat: Link
Nálam az udvarban is virágzik a napraforgók egy része, amik kikeltek a téli madáretetésbõl.
Majd csinálok 1-2 képet.

Nálam az udvarban is virágzik a napraforgók egy része, amik kikeltek a téli madáretetésbõl.

Bizony, régen láttuk Floo testvért a fórumon, erre a hírre biztosan elõkerül.

Az elõzõ hsz. elszállt.. Na mégegyszer.
Arra lettem figyelmes, hogy itt a megyében sokfelé virágzik az akác -még- és a napraforgó -már. Láttam tegnap pl. egy teljesen virágbaborult akácfát is, más fákon csak ritkás a virágtömeg.
A napraforgó sem tömegével, csak úgy fele-fele arányban virágzik.
Mindenesetre érdekes.
Arra lettem figyelmes, hogy itt a megyében sokfelé virágzik az akác -még- és a napraforgó -már. Láttam tegnap pl. egy teljesen virágbaborult akácfát is, más fákon csak ritkás a virágtömeg.
A napraforgó sem tömegével, csak úgy fele-fele arányban virágzik.
Mindenesetre érdekes.
Köszi, tényleg õ az. Nem is határoztam meg soha, most jöttem rá.
Hari: tényleg, nálatok is van, és milyen jól bírja a gyûrõdést, mi több, fel is veszi azt.
Eredetileg Dél-Peruban õshonos, azt írják. Ott bizony vannak fagyok télidõben, ezért élhet oly" vígan itt az európai Mediterránumban, és ezért ismert itthon "télálló" kaktuszként.
Hari: tényleg, nálatok is van, és milyen jól bírja a gyûrõdést, mi több, fel is veszi azt.

Találtam egy jó kis rendszertanos oldalt: Link
Az lehet. Nekünk is van ilyen.
Tavaly egy hajtást letörtem róla és a télikertünkben (üvegház, ami fûtetlenül, üresen áll) felejtettem egy évre. Jöttek rá minuszok, jött a nyár, amikor bent 45 fokig is felkúszik a hõmérséklet. Kicsit összement, ráncos lett, azon kívül semmi baja. 2 hete ültettem el, és szépen hajt kifele..
Az lehet. Nekünk is van ilyen.
Tavaly egy hajtást letörtem róla és a télikertünkben (üvegház, ami fûtetlenül, üresen áll) felejtettem egy évre. Jöttek rá minuszok, jött a nyár, amikor bent 45 fokig is felkúszik a hõmérséklet. Kicsit összement, ráncos lett, azon kívül semmi baja. 2 hete ültettem el, és szépen hajt kifele..
Na az nagy szám lett volna, ha bejön, és elviszi a karórámat az asztalról!
Már repkedõ tolvajok is garázdálkodnak erre.


Azok aztán tudnak kerepelni, egy-egy kézilabdarangadón komoly szurkolói erõsítés lenne. Jól dugjál el a szobában mindent, nehogy holnap a madár csõrében vegyél észre valamit.

Apropó, nem jut eszembe a kaktusz neve, pedig nekem is volt ilyen. 15 éve Görögországban egy elhagyott kertbõl szakítottam és hoztam haza, azóta nagymamám kertjében éldegél, és már háromszor akkora (jó méteres). Mi is a neve?
Hú bakker, az elõbb majdnem bejött a szarkánk az ablakon! Már több éve itt fészkel a környéken a párjával. Arra jöttem be a szobába, hogy iszonyat hangos kerregés van, itt gyepálta a verebeket.

Kaktuszodon éppen egy tövisszúró gébics áll õrt. Talán zsákmányaival mégsem aggatta tele a töviseit, költeni még neki is nehéz lehet egy ilyen alatt.

Valami ilyesmire emlékszem: Link De ezek max. 2-3mm-es fürkészdarazsak, te meg azt írod, hogy 3cm-es volt.
Ha jól emlékszem, egy poloskaszerû állat volt, bunkós csápokkal. Jelenleg nem érhetõ el az oldal, pedig szívesen utána járnék, mi is ez a furcsa rovátkolt barom.

Meg nem fordult volna a fejemben, hogy valaki Vénuszt tankoljon... Jót tesz ez a kocsinak???
Pont az autóba tankolás miatt.
Szinte hetek alatt ment fel az ára tavaly 250Ft körüli árról 4-500Ft-ra, ez is egyértelmûen a tankolás okán.
Szinte hetek alatt ment fel az ára tavaly 250Ft körüli árról 4-500Ft-ra, ez is egyértelmûen a tankolás okán.
Igen, ezen én is elcsodálkoztam, 400 ft literje, drágább, mint a benzin vagy a dieselolaj.
Étolaj ügyben még annyit, talán van, aki emlékszik, hogy régen ugyanaz a gyár készítette a Tomi mosóporokat, mint a Vénusz étolajat.
A mosóporok alapanyagai közt is szerepel az olaj ugyanis.
A mosóporok alapanyagai közt is szerepel az olaj ugyanis.
Az az évi egy-másfél deci pálinka, amelyet megfázást bevezetõ tünetek esetén megelõzõ hatású gyógyszerként használok, az jöhet külsõ forrásból is, nem muszáj emiatt szõlõt tartani...
A probléma ott kezdõdik,hogy régen nem volt zsír, amit el kellett volna mosogatni, mert az a kevés, amelyet elhasznált a háztartás, az mind ment a pocikákba, mint értékes és rikta tápanyag.
Ahogy az apám mesélte, õnáluk zsíros kenyér alig volt, ha kevés volt az étel, lekváros kenyeret kaptak, mert a fák csak hoztak gyümölcsöt, a disznóval viszont nem volt egyszerû és olcsó dolog bánni. Húsokat sütõben sütöttek, amiknek a kisült zsírját az utolsó cseppig kimártogatták, rántott hús, ilyesmi, amelyet az ember sok zsiradékban készít, sose volt. Se hasábburgonya. A fasírt nem kis golyó volt, hanem õzgerincben készült egybesült fajta.
Ez a fajta "süsd ki forró olajban" technológia, amely manapság oly elterjedt, fõként a félkész mirelit ebédek esetében, az elmúlt évtizedek terméke. A hagyományos konyhák egyike sem alkalmazza a világon!!! Nem tudom, utánaszámolt-e valaki már, hogy mennyivel nõtt meg az étolajfogyasztás az elmúlt 40-50 évben a világon? Ezt a zsiradékot meg kell termelni, majd a maradékát el kell tüntetni... A termeléshez vegyszerek kellenek (mûtrágya, permetszer), az eltakarításhoz dettó... A maradék használt olajat nem nagyon forgatjuk vissza, pedig van ma már használtolaj begyûjtés hazánkban is.
Graz városának tömegközlekedésében a buszokat kizárólag a lakosság által leadott használt étolajból készült biodízel hajtja. (EZ jobban BIOdízel, mint a kenyérgabona helyén termesztett repceolajból készült...)
Egy szó mint száz: iszonyúan az orrunknál fogva vezet minket az ipar, azzal hogy elhiteti, CSAK egy bizonyos módon lehet élni. Hivatkozik arra, hogy "de ezzel idõt takarít meg", persze, az idõ meg megy a rabszolgamunkára, amely kell pl. a megnövekedett energiafelhasználás és felesleges, de reklámozott luxuscikkek megvásárlása miatti többletköltségekre...
Megoldás: alacsonyabb igények, luxussá tenni ismét azt, ami régen is az volt, feladni egy nagy adagot abból a kivagyiságból, miszerint MI URALJUK a világot...
Mellesleg az étolaj ára az elmúlt évben 60-70%-kal nõtt, aki fõz, az észlete ezt... Talán elvezet az ésszerû és zsírtakarékos fõzesi módszerek visszajövetelére.
Ahogy az apám mesélte, õnáluk zsíros kenyér alig volt, ha kevés volt az étel, lekváros kenyeret kaptak, mert a fák csak hoztak gyümölcsöt, a disznóval viszont nem volt egyszerû és olcsó dolog bánni. Húsokat sütõben sütöttek, amiknek a kisült zsírját az utolsó cseppig kimártogatták, rántott hús, ilyesmi, amelyet az ember sok zsiradékban készít, sose volt. Se hasábburgonya. A fasírt nem kis golyó volt, hanem õzgerincben készült egybesült fajta.
Ez a fajta "süsd ki forró olajban" technológia, amely manapság oly elterjedt, fõként a félkész mirelit ebédek esetében, az elmúlt évtizedek terméke. A hagyományos konyhák egyike sem alkalmazza a világon!!! Nem tudom, utánaszámolt-e valaki már, hogy mennyivel nõtt meg az étolajfogyasztás az elmúlt 40-50 évben a világon? Ezt a zsiradékot meg kell termelni, majd a maradékát el kell tüntetni... A termeléshez vegyszerek kellenek (mûtrágya, permetszer), az eltakarításhoz dettó... A maradék használt olajat nem nagyon forgatjuk vissza, pedig van ma már használtolaj begyûjtés hazánkban is.
Graz városának tömegközlekedésében a buszokat kizárólag a lakosság által leadott használt étolajból készült biodízel hajtja. (EZ jobban BIOdízel, mint a kenyérgabona helyén termesztett repceolajból készült...)
Egy szó mint száz: iszonyúan az orrunknál fogva vezet minket az ipar, azzal hogy elhiteti, CSAK egy bizonyos módon lehet élni. Hivatkozik arra, hogy "de ezzel idõt takarít meg", persze, az idõ meg megy a rabszolgamunkára, amely kell pl. a megnövekedett energiafelhasználás és felesleges, de reklámozott luxuscikkek megvásárlása miatti többletköltségekre...
Megoldás: alacsonyabb igények, luxussá tenni ismét azt, ami régen is az volt, feladni egy nagy adagot abból a kivagyiságból, miszerint MI URALJUK a világot...
Mellesleg az étolaj ára az elmúlt évben 60-70%-kal nõtt, aki fõz, az észlete ezt... Talán elvezet az ésszerû és zsírtakarékos fõzesi módszerek visszajövetelére.
Még egy gondolat, aztán eldugulok
Öseink spártai egyszerûségû kis faház köré, virágoskertet, arborétumot teremtettek. Megörököljük és elsõ dolgunk lerombolni a környezetbe olvadó kis faházat, helyébe nagyobb és kényelmes lakóépületet emelünk, hozzá az útbaesõ növényeket kiirtva villanyt, vizet, gázt fektetünk le; a virágok, fák között kanyargó ösvények helyett köves utat terítünk(hogy néz ki egy sáros cipõ), az autóknak aszfaltcsíkot. Ez a "fejlõdés útján" az elsõ lépés a Természettõl való eltávolodáshoz. Jó napot, jó kedvet, sziasztok, lementem fotózni a Dunára.
Elnézést ha az oldalt "szétoffolva" untattam valakit monológjaimmal

Elnézést ha az oldalt "szétoffolva" untattam valakit monológjaimmal

A fákról eszembe jutott, Noli említette a növények erõs immunvédelmét Példának vélem a kertemben lévõ kb. 60-70 centi széles, nyárfa gyökeres tuskóját, melyet mérete, súlya miatt nem szedtek ki sem az elõdök, sem én. Két éven át teljes csonkjában hozott hajtásokat makacsul. Zavaróak voltak, rendre levágtam õket, újakat hozott. A csonk felülete, kérge végig ép és tiszta maradt, nyilván múködött az "immunvédelme". Végül a facsonk "feladta", nem hozott több hajtást. Rá pár hétre megtelepültek rajta a korhadéklakó gombafélék. Nyilván elhalt és megszünt az immunvédelme. Ez már tán korral járó érzelgõsség, néha úgy érzem, "meggyilkoltam" a minden áron élni akaró gyökeres fatuskót mert "utamban volt" és jó tüzifa lesz bográcsoláshoz
Emberi szempontból oktalanság, a fa is csak olyan mint a háziállat. Ha már útban van, öreg, kell a nyersanyag, kivágjuk és újakat ültetünk helyette, ahogy a naposcsibéket keltetjük, hülyeség érzelegni egy "kedves háziállat" teteme fölött... elvégre mi is élni akarunk és mi vagyunk a "csúcsragadozók". A fa még elszaladni sem tud, bár küzd az életben maradásért ha teheti
Bocs a filóért



Még annyit, ez a flakonos cucc soha nem ürül ki teljesen és a szemétbe kerül, tehát az eredeti vegyület csak kikerülhet a természetbe. Sok kicsi sokra megy... analóg példa, sok hangya pillanatok alatt elpucol bármit, sok ilyen maró csepp(a záporesõ is cseppekbõl alkot zuhogó esõt") "csodákat" tehet...
jönnek a gondolatok - otthoni autómosás, krómfényezés, festékmarás, olajcsere, eldobott akku stb. [esõ] Bár a kifejezés "romantikus" jelzõt kapott, az emberiségnek a természettel együttélõ "pagonyerdész" módjára kellene élnie még városokban is...
A "vegyi esõ zuhog", Lord Akela (is) huhog. Bocs, ez nem vicc

A "vegyi esõ zuhog", Lord Akela (is) huhog. Bocs, ez nem vicc

Noli, néha érzelgõs vagyok de nem érzékeny az idegrendszerem, halál hát halál, de most azt mondom szegény darázs, inkább csapta volna agyon a kölök. Bizonyára a természeti környezetbe kiszabadulva is hasonló hatása van a cuccosnak
OffLine továbbfilózva, ami nem reagált kémiailag, higulva bár de elmegy a csatornába, majd onnan a naga útján csak kikerül a természetbe. Ha fel is oldott szennyezõdést, és semleges vegyület keletkezik a teljes cuccból, sztem részben hasonló lesz a hirhedt galvániszaphoz és ezt szépen háztartások millió eregetik az élõvizekbe. Persze állítólag már szûrve, semlegesítve megy vissza a szmötyi a folyóba. És a szüredékkel mi lesz? Megy a hulladékégetõbe? Ha van benne kén, az is kikerül oxid formájában a levegõbe? OffLine mese: apám három-három kaukázusi cédrust és hegyi mamutfenyõt(ezek naplójában Sequoiadendron giganteum néven voltak bejegyezve) ültetett. A mamutfenyõk tán a nekik idegen klima hatására, "maguktól" kipusztultak. A három kaukázusi cédrus tíz évig csak három "seprünyél" volt, itt-ott kis "fonnyadt" ágakkal. Apám már s*ggberúgással fenyegetett, mert "kaukázusi göthösnek" csúfoltam õket. Tíz év után mint akit felfújnak, hirtelen nõni, szélesedni, teljes pompájában kezdett kibontakozni mind a kettõ. Impozáns méretû szép növények lettek. A kettõ, ami megmaradt. Az egyik még "seprûnyél" korában napok alatt elpusztult, mert apám meggondolatlanul a tövébe öntötte a mosogatóvizet, mivel akkoriban még kincs volt arrafelé a víz, az esõvizet ciszternában gyûjtötte...
és az "csak" közönséges "ultrás-víz" volt

és az "csak" közönséges "ultrás-víz" volt

B.hópihe köszönöm az infot, ennyivel is többet tudok 
OffLine: ahogy olvasom, "bekattant", mintha egyes dolgokban hasonlóak lennének az emberhez...
Bocs, hülyültem az egyébként korrekt szöveget ferdítve
Komolyan: babrás lehet a tartásuk, azt hallottam sokféle fertõzés fenyegetheti õket. Szinesek lesznak ha felcseperednek?

OffLine: ahogy olvasom, "bekattant", mintha egyes dolgokban hasonlóak lennének az emberhez...


Paloznakon a szüleim nyamvadt szõlõje van meg pár gyümölcsfa, meg gyöp. Ha a mienk lesz, a szõlõ megy a levesbe, és lesz KERT, ahol hagyma, borsó, zöldség, paradicsom, meg egy rakás ilyesmi EHETÕ dolog van. (Utálom a szõlõt, többe kerül így bort csinálni, mint megvenni a boltban, és ráadásul igya meg akinek hat anyja van..).
Szóval oda mondjuk egy évben kétszer lemehetünk az urammal, de amúgy semmi közünk hozzá.
Szóval oda mondjuk egy évben kétszer lemehetünk az urammal, de amúgy semmi közünk hozzá.
Mostanában nem látom a sügereidet, vagy csak elkerûlte a figyelmemet? Mekkorák lettek az ivadékok? Vagy a sok árnyékoló mellett az akvarisztikára már nem jut idõ!

Igen könnyen felismerhetõek a hímek és nõstények a bõrük színe és mintázata alapján és a farkuk is eltérõ,a három kicsi közûl a két porontynak még nem alakúlt ki a páncélzata, õk azért mások egy kicsit.Amúgy egy kertitóban nevelkednek teljes szabadság mellett.