Bioszféra
            Mai Vértesben tett kirándulásunkból pár kép.
Eleinte olyan volt a kép, mintha januárban lennénk, de a platón a Nap sugarai már jobban érvényesülnek, na meg éjjel is ott pár fokkal melegebbek vannak:
        		
        	Eleinte olyan volt a kép, mintha januárban lennénk, de a platón a Nap sugarai már jobban érvényesülnek, na meg éjjel is ott pár fokkal melegebbek vannak:




            Az idei tavaszi daruvonulás kezdete január 23-ára esett... Még meg nem is egy-két eltévedt néhány egyedes kis csapat repül észak felé.		
        		
        	
            Bogarak: szitakötő,
        		
        	





            Egy új barátom lett a neten, egy makro fotós, aki gombák és bogarak fényképezése boldogít
Sok szép fotói vannak; sok közülük: Nem magyar, de köszönte a képek közzétételét.
Facebook : Eugenius Kavaliasuskas
        		
        	Sok szép fotói vannak; sok közülük: Nem magyar, de köszönte a képek közzétételét.
Facebook : Eugenius Kavaliasuskas





            Homoki szömörcsög party Tiszalúc főutcáján 
Sose láttam még ennyire tömegesen, fél négyzetméteren volt vagy 15 termőtest.
        		
        	Sose láttam még ennyire tömegesen, fél négyzetméteren volt vagy 15 termőtest.


            Ne  fagyaszd  meg!  A  kalapokat  dörzsöljed  el  homokkal, és  a  pépet ültesd  a  komposzt  alá / mellé  5 cm mélyre  és  takarjad  lazán mulccsal. Ezt  tedd  a  kihantolt  micéliummal  is. Már  2025  ősszel  remélem,  fog  teremni.  A   cserép  kicsi  hozzá, legalább 10 m2  szabad  földfelület  kell.  Más  gombákkal  békén él. Homokon  szépen  fejlődik,  tápoldatot nem  igényel. A növényekkel nem  mikorrhizál, de  támogatja,  táplálja  azokat is, közvetett  módon.		
        		
        	
            Megkérdezném a fa-doktort, van-e bizonyitvána-e, vagy csak tűzép anyag beszerző..? Itt majsán is letarolták, kivágták a szép japánagác, hársfákat, voltak vagy 70-80 évesek. helyettük van térkő, és napvitorla, nehogy zöldszinben hűsöljön a poogár!
		
        		
        	
            Kedves gomba szakértőm!
amit irtál, nagyon megfogott, és ma kihantoltam az elszáradt gombatestek melől 20cm.sugarú körben a feltalajt, levelekkel együtt.
Kérdésem; mielőtt bele mélyednék a gomba termesztésbe, csak úgy zöldfülűen, -- pár mondatban írd le, hogy a tinta gomba spórákat jól gyujtöttem- e be, érdemes a mua.kazettában lefagyasztani tavaszra, és kikel-e a cserépben?
        		
        	amit irtál, nagyon megfogott, és ma kihantoltam az elszáradt gombatestek melől 20cm.sugarú körben a feltalajt, levelekkel együtt.
Kérdésem; mielőtt bele mélyednék a gomba termesztésbe, csak úgy zöldfülűen, -- pár mondatban írd le, hogy a tinta gomba spórákat jól gyujtöttem- e be, érdemes a mua.kazettában lefagyasztani tavaszra, és kikel-e a cserépben?


            Nem most, hanem még tavasszal végezték a vágást. Ezek mostani képek. A csonkok nagy részét kinyírta az idei aszályos nyár, már nincs bennük élet. Páron jött csak elő új hajtás. Ez így tavasszal kivégzés volt. 80-100 éves japánakácok voltak.		
        		
        	
            Kicsit túl későn fogtak neki az ifjításnak, lehetett volna 1-5 évvel előtte. (na akkormég reptében lehetett harkály doktort találni)
a fa fajta is döntő, ki tudja-e az alvó rugyekből nevelni az uj jövő évi hajtást?
A magas visszavágásnak is van előnye, az hogy gorsabban ad árnyékot jövőre. Remélem végeztek felületi átvilágítást, röntgent, a beteg részek kiszürésére.( mókus odu), de látom, hogy egeszséges a törzsek.
A kidőlés veszélye kicsi, nincs, nem is lesz nagy lombfelulet, ami lesavarná a lombot, nagy vihar esetén.
        		
        	a fa fajta is döntő, ki tudja-e az alvó rugyekből nevelni az uj jövő évi hajtást?
A magas visszavágásnak is van előnye, az hogy gorsabban ad árnyékot jövőre. Remélem végeztek felületi átvilágítást, röntgent, a beteg részek kiszürésére.( mókus odu), de látom, hogy egeszséges a törzsek.
A kidőlés veszélye kicsi, nincs, nem is lesz nagy lombfelulet, ami lesavarná a lombot, nagy vihar esetén.
            Fasor és parkpusztítás Székesfehérvár Belváros. Mondanom sem kell, hogy az idei nyár kipusztította a tavaszi primitív barbarizmus után megmaradt csonkokat is, amik így veszélyesek lettek és ki kell vágni azokat.
        		
        	


            A gyapjas  tintagomba  addig  ehető, ameddig a  lemeze  tiszta  fehér.  Az ilyen  fiatal  példányok  még  zártak,  kisebbek.  A  búbjáról  a keményebb, okkerebb  sapkát  dobjátok  le, a  többit megfőzni, csodálatos  leves  lesz  belőle!  Fagyasztani  sajnos  nem  lehet, semmise  marad  belőle  olvadáskor...  Hamar  elöregszik,  de  seregesen  képes  teremni,  ha jól érzi magát. Érdemes a  helyét  figyelni és  levadászni.  Jó  fogyókúrás gyógy - gomba is,  mert  kiegyensúlyozza  a  cukorszintet,  nem  éhes  - egész  estig - tőle  az  ember. Egy időben  a  Cég  udvarán  termett  és  eszegettem  én  is,  kiegyensúlyozott,  jó  érzés  volt  a  jóllakottság - érzés,  amit  adott.		
        		
        	
            Volt egy kis probléma. Azt mondta a nagyon nem kedves nővér, hogy magának a bal lábán egy épkézláb csont sincs, a medence csont is törött.  
 Na mindegy, őzláb, csiperke, laska, rizike van. Kellett volna még csapadék.		
        		
        	
            Ma  Hortobágy, vonattal, réges-régi  bakancslistás volt...  Csodás  volt a Tisza-tó  fölött  döcögni  a  vicinálissal, látni  Tiszafüred után a  fényes friss  hantokat, porhanyós  mag-ágyakat,  nyújtózó  vetést.  Óhat  vmh. fölött  láttam  meg  az  első  darvakat, közvetlenül  a  fejünk  fölött,  karnyújtásnyira  repültek  föl, és  elszálltak a Hortobágyi-Halastó  felé.  Tölgyfák  a  sínek mellett, és  fényes  bogyóktól  pirosló  hecsedli-bokrok. A szeder bokáig érő  sűrűje  már  bíborszínűbe hajlik,  és  kövér pálinkának-való kék gombócoktól  roskadoznak a recece bokrok. Ennyit  még életembe' nem láttam... Hortobágyon  a  vonatka  nem járt, cserébe  láttam  még 80-100 darut felhőben  szállni (odaért  a  vicinális).  Szép, derült időben  töltöttem ott  bő egy órát. Négyféle  szitakötő, ismerős és  ismeretlen sziki növénykék. Szürkevarjak  cseverésztek,  keresem  hol?  Az indóház  tetejét  nevezték  ki őrhelynek.  Kácsa szagot hozott  a  szél, és hamarosan  százhangú hápogást is... Visszafelé  már  megláttam  a  magágyon  a ragyogó  mellényű  fácánokat is, a hantokon  bukdácsoló  nyulat, a  vetésben  bandázó őzeket, a  vércséket és a zsombékosban gázoló szarvastehenet. Ölyv kelt  fel  a  villanyoszlopról komótosan, lustán  szárnyalt  a  vicinális mellett, majd elegánsan  vissza-kanyarodott.  Fecske-forma nagyobb  ragadozó  suhant  a  vetés fölött,  minden ész  nélkül  a  földre menekült  előle... sólyom  lenne? aztán újra  a Tisza-tó  mérhetetlen  vízi  világa,  sirályok, récék, naplemente... A nyárfák ezüsthasú levelei már  sárgulnak,  a  borzas  fűz  még  zöld. Ősz én  annyira  szeretlek!		
        		
        	
            Október 23-án felkerestük Lendre és Balka93 fórumtársakkal a Bükk hegységet. 
~15 km-es túrát tettünk Lillafüred, Jávorkút környékén és megörökítettük az ősz színeit!
Néhány kép, ahogy mi láttuk:
        		
        	~15 km-es túrát tettünk Lillafüred, Jávorkút környékén és megörökítettük az ősz színeit!
Néhány kép, ahogy mi láttuk:




            A világító meg gyönyörű és esetleg egy párhuzamos univerzumban ehető is
/mindig elfelejtek hazavinni egy pár darabot és JÓ sötétben megnézni, állítólag tényleg világít/
        		
        	/mindig elfelejtek hazavinni egy pár darabot és JÓ sötétben megnézni, állítólag tényleg világít/
            Így  felülről  bizony lehet  világító.  Tele  az  erdő  vele, és  tele  a  mérgezési  napló is...  és  a nagy  döggombát  is  két marokkal  szedik és  eszik  a  népek,  rémes  mennyi esemény  van  belőle, igaz hogy  lépni  se lehet  tőle  néhány helyen.  De  a  nagy  döggomba legalább  mikorrhizás...		
        		
        	
            Még én úgy  tudom,  hogy nyersen  méreganyagot tartalmaz, és kell  a 20 perces  hőkezelés. Ajánlják  a  kalapbőr lehúzását is.
Az "úgyis megkapják" a mikrosütők világában sajnos már nem működik, 100 C fölött, 20 percig kell tartani és stopperral megmérni, meddig rotyog...
Ugyanez a verdikt a most előjövő Armillariellákra is (az erdőgyilkos A. mellea -Gyűrűs tuskógomba -Őszi potypinka fajra, illetve a szelídebb A. tabescens - Őszi eggyes - fajra), de aki gyűjteni kezdi, jól nézze meg előbb a weben a gyilkos sisakgombát (Galerina marginata) mert már fűzfáról is begyűjtöttük a kis gonoszát! sajnos gyakorivá vált, NEM összetéveszteni!
        		
        	Az "úgyis megkapják" a mikrosütők világában sajnos már nem működik, 100 C fölött, 20 percig kell tartani és stopperral megmérni, meddig rotyog...
Ugyanez a verdikt a most előjövő Armillariellákra is (az erdőgyilkos A. mellea -Gyűrűs tuskógomba -Őszi potypinka fajra, illetve a szelídebb A. tabescens - Őszi eggyes - fajra), de aki gyűjteni kezdi, jól nézze meg előbb a weben a gyilkos sisakgombát (Galerina marginata) mert már fűzfáról is begyűjtöttük a kis gonoszát! sajnos gyakorivá vált, NEM összetéveszteni!
            Kérdezhetek?
A piruló galóca már feltételesem sem mérgező a mai felfogás szerint? Most nekem ezt mondta egy gombaszakértő a piacon, régen még úgy emlékszem, hogy szigorúan kellett neki a 15-20 perces hőkezelés (amit persze amúgy is megkapnak a gombák).
        		
        	A piruló galóca már feltételesem sem mérgező a mai felfogás szerint? Most nekem ezt mondta egy gombaszakértő a piacon, régen még úgy emlékszem, hogy szigorúan kellett neki a 15-20 perces hőkezelés (amit persze amúgy is megkapnak a gombák).
            Ne is mond, én is már a munkahelyre hordom be lefagyasztani. Már nem merek kimenni az erdőbe meg a Hortobágyra, mert nem tudom hova tenni a sok gombát. Szinte minden este gombát eszünk. 
Az utóbbi hetek néhány szedése:
		
        		
        	Az utóbbi hetek néhány szedése:
            Mai vadászat  4 galamb (ízletes, olivacea, Kisasszony/kékhátú, ráncos)  és  bébi velőgombák (piruló galóca), utóbbit  zsírjára  sütöttem klasszul, a  tegnapi  galambok is száradnak  szépen.  A  galamb  csodás  társaság.  Klassz  látni a  különböző  lemezszíneket, tönkbelsőket,  hús-állagokat. - és  jól szárítható,  ez fontos lett, mert  a  fagyó  tele van... Ha ide is megérkezik  a  lila pereszke és a szürketölcsér,  lehet  befőzésre adom  a fejem...  Mióta naponta eszem 5-10 deka gombát,  leadtam  10 kilót és sokkal  jobban érzem  magam.		
        		
        	
            Pedig szinte biztosra veszem, hogy déli tőkegomba. Szerintem az egyik legfinomabb és legjobb felhasználhatóságú gomba, az olaszok nagy kedvence. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy nyárfás volt a szántóföld helyén és maradt a földben gyökér. Éppen olyan nyárfásokban fordul elő nagy számban, ahol valami oknál fogva legyengülnek és pusztulnak ki a fák. Ez indokolná azt is, hogy kivágták az erdőt.  
Link
        		
        	Link
            nem tudom, jelenleg őszi vetésben nőtt...
gombaszakertő sem tudta beazonosítani, pedig átforgatta a 300 gombát tartalmazó könyvet.
        		
        	gombaszakertő sem tudta beazonosítani, pedig átforgatta a 300 gombát tartalmazó könyvet.
            Akárhogy is nézem, ez déli tőkegombának tűnik. Nem volt a szántóföldön véletlen egy nyárfatönk? Korábban nem nyárfaerdő volt a szántóföld helyén? Próbáld majd ne zacskóban fényképezni, hanem a helyszínen is egyet, meg magáról a gombáról felülről meg lemezoldalról is tönkkel együtt. És fontos az illata, a déli tőkegombának enyhén gyümölcsös illata van. 		
        		
        	
            Egy kis válogatás a Börzsönyből
Őzlábfrizbi
Stemonites splendens, nyálkagomba fajta. Ez szombati kép, mára nyoma sem volt. Lehet az a kicsi eső tegnap elmosta?
Harkály tintagombák 24 órája
Gombafonalak
Petrezselyemgomba és talán álkorallgomba
        		
        	Őzlábfrizbi

Stemonites splendens, nyálkagomba fajta. Ez szombati kép, mára nyoma sem volt. Lehet az a kicsi eső tegnap elmosta?

Harkály tintagombák 24 órája


Gombafonalak

Petrezselyemgomba és talán álkorallgomba

            Az egri piacon 2-3 hete ismét megjelent a friss vad gomba. Őzláb, szegfű, csiperke, érdes tinóru, fenyő cepe, rizike(ritkán),   vargánya is volt egy kevés.
Én csak őzlábat szedten (találtam) , de láttam az Érseki palota gyepszőnyegéből több gyapjas tintagombát is kinőni. Jó lenne szedni néhány kiló vargányát ha lenne a közelben , de nincs...
        		
        	Én csak őzlábat szedten (találtam) , de láttam az Érseki palota gyepszőnyegéből több gyapjas tintagombát is kinőni. Jó lenne szedni néhány kiló vargányát ha lenne a közelben , de nincs...
            Lelkem Gombásztárs, a  kalapja  felől meg nem  mondom...
Milyen színű a tönk? Van gallérja? Lemezek? Spórapor?
Törékeny húsú vagy szívós, mint az árvégű fülőke?
Vannak a fehér lemezen pici vörös pontok? mer'akkor már ehetetlen...
        		
        	Milyen színű a tönk? Van gallérja? Lemezek? Spórapor?
Törékeny húsú vagy szívós, mint az árvégű fülőke?
Vannak a fehér lemezen pici vörös pontok? mer'akkor már ehetetlen...
            Lehet  fakógomba, azok  retekszagúak. Lehet déli  tőkegomba, vagy tavaszi  rétgomba, azoknak  van  gallérjuk.		
        		
        	
            Nem az. Elvittem szakertohoz, de ő sem tudta biztosan beazonositani
        		
        	
            Már vannak lilatönkű pereszkék  a  réteken.
Kérlek szépen vágjad ketté...
		
        		
        	Kérlek szépen vágjad ketté...
            Mindig csodáltam, aki ennyire magabiztosan ért a gombákhoz.
Pedig annak idején gyerekkoromban, nagyapám tanítgatott erre (is). Ő olyan volt mint egy élő természeti lexikon. Sajnos tizedére sem emlékszem mára.
Persze, mint (szinte) mindent - rengeteg tanulással ezt is meg lehet tanulni, csak nálam egyedül az gond, hogy szerintem akkor sem bíznék magamban.
Folyton azon morfondíroznék, hogy: Igen, látom, és tudom hogy ez mi!
Izé..., na várjunk csak egy kicsit! Biztos az, vagy csak nagyon hasonlít??
		
        		
        	Pedig annak idején gyerekkoromban, nagyapám tanítgatott erre (is). Ő olyan volt mint egy élő természeti lexikon. Sajnos tizedére sem emlékszem mára.
Persze, mint (szinte) mindent - rengeteg tanulással ezt is meg lehet tanulni, csak nálam egyedül az gond, hogy szerintem akkor sem bíznék magamban.
Folyton azon morfondíroznék, hogy: Igen, látom, és tudom hogy ez mi!
Izé..., na várjunk csak egy kicsit! Biztos az, vagy csak nagyon hasonlít??
            Szerintem sárga gévagomba, legalábbis az illata alapján
/vasárnap mi is arrafelé (Sztupa alatt/mellett) voltunk találtunk ugyanilyet, nomeg 4 db. nagyspórás csiperkét hihetetlen illattal/mérettel/
        		
        	/vasárnap mi is arrafelé (Sztupa alatt/mellett) voltunk találtunk ugyanilyet, nomeg 4 db. nagyspórás csiperkét hihetetlen illattal/mérettel/
            Szép, de  a  csövek  magassága  alapján, érdestinóru is lehet. A gesztenyetinó  húsa,  fiatalnak  parafa  szerűen kemény. A  barna  érdestinó (Leccinum scabrum)  húsa  nem  váltja  ádázul  a  színét,  és  az  illata  aromásabb.  Fiatalnak  finom mindkettő,  öregnek  elültetni  való  a  kertben. - Bocsánat  a késői  válaszért, tegnap én is  gombásztam...  elaludtam.  - Most már  én is  a szárítani  való  gombát keresem, ha  az  erdő  is  felszárad...  egyelőre  megy  a  ruhapakolás, függönymosás, a lakás  tiszta pára.  Tegnap  a  rizikéknek  nagyon  örültem,  van  már  "Hexenröhrling" is,   utóbbi  vajpuha  finom,  ha  zsíron  megfuttatva  20  percig  főzzük (pl. gombás  rizsnek).  - és  úgy tapasztalom,  hogy másnap  is " illedelmes ", jó gomba.  Azért  nem  reklámozzuk, mert  sok  mediterrán  fajjal  (Caloboletusok, Rubroboletusok, Imperator)  keverhető  össze, és  azok  ártalmasak.		
        		
        	
                    













