Bioszféra
A madaraknak sem tetszik a kellemetlen lökéses szél mert tegnap ilyenkor még csiviteltek, most hallgatnak nem is látni mozgásukat.
Ui: a kenyérmikrózásánál említett, zárt nejlonzacskót nem légmentesen kell lezárni hanem a száját elég kicsit összesimítani hogy megtartsa a párát, különben nem lesz érezhetõ a csak néhány pillanatig megjelenõ jellegzetes "friss kenyér" illat amikor azonnal ki kell szedni. Én is tapasztaltam, utána a kenyér héja már valóban gumiszerûen nyúlós lesz, emellett a kenyérbél zacskóban "szétfõ", csak kistányérra téve szabad felülettel kiszárad esetleg megpörkölõdik. Kísérletezni kell, mert VAN egy kritikus pillanat ami eltalálható. Az illat megjelenését kell figyelni, utána rögtön le kell állítani
Viszont ez csak egyszer tehetõ meg, megismételt mikrózás már csak ront (az elsõ alkalommal eltávozik a hûtéssel "befagyasztott" illatanyag és pára).
Ui: a kenyérmikrózásánál említett, zárt nejlonzacskót nem légmentesen kell lezárni hanem a száját elég kicsit összesimítani hogy megtartsa a párát, különben nem lesz érezhetõ a csak néhány pillanatig megjelenõ jellegzetes "friss kenyér" illat amikor azonnal ki kell szedni. Én is tapasztaltam, utána a kenyér héja már valóban gumiszerûen nyúlós lesz, emellett a kenyérbél zacskóban "szétfõ", csak kistányérra téve szabad felülettel kiszárad esetleg megpörkölõdik. Kísérletezni kell, mert VAN egy kritikus pillanat ami eltalálható. Az illat megjelenését kell figyelni, utána rögtön le kell állítani

Lujó ott kezdem, minden ízérzékelõm szinte "görcsbe rándult" zsíroskenyér "fejezetednél"
Ami a nejlonzacskós kenyértartást illeti, tapasztaltam hogy csomagolás nélkül kenyértartóban (lényegében szobahõmérsékleten) is bepenészedik, bár elõtte még kiszárad. Eleink vászonzacskóban tartották vagy feltették a szelemenfára a hetekre elõre megsütött kenyereket, de õk is locsoltak rá pár naponként kis vizet mert anélkül kiszáradt. Hallottam van aki alufóliázza és úgy teszi hûtõbe. Én kipróbáltam nejlonzacskóval (olcsóbb és mindig akad felesleges). Ami a "lefagyasztott" kenyér mikrózását illeti én is tapasztaltam, valóban gumiszerû lesz HA "túlmikrózzuk". Ezért hangsúlyoztam ki a max. 20 másodpercet DE én pár másodpercig mikrózom, nyomban kiszedem ahogy megérzem a "friss kenyér" illatát. Ha ezt elveszti tényleg gumiszerû lesz ahogy tapasztaltad. Ott kell állni, nem lehet magára hagyni. Ha csak kistányéron forgatod és otthagyod leforgásig valóban elõbb gumiszerû lesz, majd száradni kezd esetleg meg is pörkölõdik. Ha zárt nejlonzacsiban forgatod, a zacskó nem engedi távozni sem a párát sem az illatanyagokat és tapasztalatom szerint nem lesz gumiszerû. Ha ilyenkor "túlforgatod" olyan lesz mint a vízbe mártott kenyér, szétmállik. Kísérletezéssel el lehet találni azt az idõpillanatot amikor újra felveszi a friss kenyér állagát de még nem mállik szét. Lényeg ott kell állni és amint megérzed illatát azonnal ki kell venni. A karácsonyi mákosgubából (gyerekkorom óta megszoktam és ragaszkodom a halászlé-rántott hal-töltöttkáposzta-mákosguba szentesti menühöz) megmaradt kiflit (elszámolták magukat a gyerekek mert édesanyjukkal együtt mind a hatan összejöttünk) még hetekig ettem mikrózva és állítom, egy sem lett gumiszerû. Én is sokat szentségeltem eleinte a "gumikenyér" miatt míg ki nem próbáltam milyen lezárt zacskóban mikrózva. Ennek egyetlen titka, ott kell állni, mert van egy röpke pillanat amikor pontosan olyan mintha a pék kemencéjébõl került volna ki HA nem szökhet ki az illatanyag és "hûtéssel befagyott" pára.
De legjobb a házikenyér, akkor is ha kenyérsütõ géppel készíted. Saját készítésû kenyereim megkeményedtek de sosem penészedtek rám (nem azért mert hamarabb felfalom). Sajna kenyérsütõm végleg lerobbant, újat kell vennem de mostanság ez nem megy olyan gyorsan. Amig összejön egy újnak az ára, addig boltban veszem a kenyeret. Ezekkel aztán hûtõ+mikro "technikával" trükközök. Valahogy el kell tartanom, ma már nem ehetek sok kenyeret pedig a "régi szép idõkben" egy fél veknit megettem együltõhelyben egybensült húsok ("szép darab" comb vagy tarja, de grillcsirkébõl kettõ kellett) házikolbász/disznósajt/kolozsvári szalonna/paprikás abáltszalonna/töpörtyû~sült pörc mellé vagy csak pár tányér jó húsos-tejfölös székelykáposztához kísérõnek node akkor még 100 kg voltam és simán megemeltem a 220 kg-ot, a szívmûtét óta már csak 80 vagyok és vigyáznom kell vérnyomásomra-vércukromra, 5 kg-nál nehezebbet nem emelhetek... Sic transit gloria mundi.
Még egy fogás: kölökkoromban még nem volt mikró, de édesanyámtól láttam hogy ötliteres fazék aljára tányért tett, bele vizet (csak annyit hogy a tányért ne lepje el) a tányérba a megszáradt kenyeret, a fazekat lefedte és kis ideig melegítette míg gõz nem jelent meg. Eredménye emlékeim szerint kitûnõ lett, már gondoltam rá de a mikrózás egyszerûbb és némi kísérletezés után sikerült kikerülnöm a "gumikenyeret"
A száraz kenyér másik jó hasznosítása egyébként ha aszerint "mi van otthon", megpirítod szárazon vagy kisütöd olajban (fokhagymával "isteni") esetleg bundáskenyeret csinálsz belõle (a tojás szépen "feláztatja")
De a kacsazsír miatt fogtam filóba
Én régen úgy szerettem ha a liba-kacsa aprólék kisütésekor keletkezett zsiradékot kiöntöttem tányérra, megsóztam megpaprikáztam és kimártogattam friss kenyérrel, mellé friss hagyma vagy jó csípõs savanyú paprika
A madarakat illetõen - ma újra megszólaltak, fõleg a kistestûek csiporásztak. Említettem hogy hiába tele az etetõ, nem jöttek. Rájöttem az érintetlen madáretetõ "titkára". Tomi kutya abajgatja õket, ami azért érdekes mert ha a földön futkároznak ügyet se vet rájuk. Viszont ha egy leszáll az etetõre, Tomi odarohan és felugrál rájuk elriasztva õket, ez talán valami "kutya-irigység". Tomi képes álltóhelyébõl fejmagasság fölé "pattogni". Ha reggel kikapcsolom az éjszakai világítást (kell mert ilyenkor elhagyatott a környék, legalább lássam miért ugat) az ajtó magasságáig ugrál örömében (ilyenkor kapja meg reggelijét) kilépve többször le is "fejelt" már szeleburdi örömében hogy a szemem szikrázott bele).
A lényeg, ma délelõtt ismét zengett az "egyesített madárkórus", nagyon hívogatták a Tavaszt
Enyhe télutót, kellemes tavaszt kívánok Mindenkinek

De legjobb a házikenyér, akkor is ha kenyérsütõ géppel készíted. Saját készítésû kenyereim megkeményedtek de sosem penészedtek rám (nem azért mert hamarabb felfalom). Sajna kenyérsütõm végleg lerobbant, újat kell vennem de mostanság ez nem megy olyan gyorsan. Amig összejön egy újnak az ára, addig boltban veszem a kenyeret. Ezekkel aztán hûtõ+mikro "technikával" trükközök. Valahogy el kell tartanom, ma már nem ehetek sok kenyeret pedig a "régi szép idõkben" egy fél veknit megettem együltõhelyben egybensült húsok ("szép darab" comb vagy tarja, de grillcsirkébõl kettõ kellett) házikolbász/disznósajt/kolozsvári szalonna/paprikás abáltszalonna/töpörtyû~sült pörc mellé vagy csak pár tányér jó húsos-tejfölös székelykáposztához kísérõnek node akkor még 100 kg voltam és simán megemeltem a 220 kg-ot, a szívmûtét óta már csak 80 vagyok és vigyáznom kell vérnyomásomra-vércukromra, 5 kg-nál nehezebbet nem emelhetek... Sic transit gloria mundi.
Még egy fogás: kölökkoromban még nem volt mikró, de édesanyámtól láttam hogy ötliteres fazék aljára tányért tett, bele vizet (csak annyit hogy a tányért ne lepje el) a tányérba a megszáradt kenyeret, a fazekat lefedte és kis ideig melegítette míg gõz nem jelent meg. Eredménye emlékeim szerint kitûnõ lett, már gondoltam rá de a mikrózás egyszerûbb és némi kísérletezés után sikerült kikerülnöm a "gumikenyeret"

De a kacsazsír miatt fogtam filóba


A madarakat illetõen - ma újra megszólaltak, fõleg a kistestûek csiporásztak. Említettem hogy hiába tele az etetõ, nem jöttek. Rájöttem az érintetlen madáretetõ "titkára". Tomi kutya abajgatja õket, ami azért érdekes mert ha a földön futkároznak ügyet se vet rájuk. Viszont ha egy leszáll az etetõre, Tomi odarohan és felugrál rájuk elriasztva õket, ez talán valami "kutya-irigység". Tomi képes álltóhelyébõl fejmagasság fölé "pattogni". Ha reggel kikapcsolom az éjszakai világítást (kell mert ilyenkor elhagyatott a környék, legalább lássam miért ugat) az ajtó magasságáig ugrál örömében (ilyenkor kapja meg reggelijét) kilépve többször le is "fejelt" már szeleburdi örömében hogy a szemem szikrázott bele).
A lényeg, ma délelõtt ismét zengett az "egyesített madárkórus", nagyon hívogatták a Tavaszt


MrsEsztercica csak az nem érzi át a hangulatot amit képeid jól átadnak - aki még nem járt ("bizonnyal mondom" sokat veszít vele) ilyen környezetben

Bubu Te is sokféle szögbõl készítettél már kedvelt színváltó szökõkutadról sorozatot, keresve a legjobb szögeket. Tudod, megtapasztaltad hogy az "alkotói szabadságot" nemegyszer sokféle körülmény akadályozza így Peti80 esetében most az ablak. Peti80 utólagos engedelmével kontroll-képpárt formázva (eredeti méretben, (+) jel nagyítja) esetleg így gondoltad? Link
Peti80 kedves képek, a kutyád különösen tetszik, a képhez is a blökihez is GRAT

Peti80 kedves képek, a kutyád különösen tetszik, a képhez is a blökihez is GRAT

Az elsõ hó elõtt bizony még január végén is "õszi" képet mutatott az erdõ. Néhol bokáig gázoltam a zizegõ avarban - akár október végén..
Megõszült, derékig érõ fûszál-tengerbõl kémleltem a madarak röptét, s tisztások napsütötte melegébõl gyûjtöttem erõt. Körülöttem sárgák, s barnák, fenyvesek mély-zöldjével váltakozva uralták a színek palettáját.
Az utolsó kép kivételével mind január végi. Ez Link tavaly decemberben készült, egy egérbársony-szürke kérgû bükkösben.
Megõszült, derékig érõ fûszál-tengerbõl kémleltem a madarak röptét, s tisztások napsütötte melegébõl gyûjtöttem erõt. Körülöttem sárgák, s barnák, fenyvesek mély-zöldjével váltakozva uralták a színek palettáját.
Az utolsó kép kivételével mind január végi. Ez Link tavaly decemberben készült, egy egérbársony-szürke kérgû bükkösben.
Köszi!
Nem, ablakon keresztül készült a fotó.
Így nem ijedtek meg.
Nem, ablakon keresztül készült a fotó.
Így nem ijedtek meg.

MrsEsztercica képeid január 30-i keletkezésükhöz képest "erdei séta késõ õszi délutánon" hangulatot keltenek GRAT
Köszönet hogy bemutattad õket


Egyik ilyen példa a "csibecsõr" alkalmazása (melybe Alex pár éve "beleszaladt" és fél kommentje "odaveszett"). Kényelmesebb lenne használatuk mint bepötyögni "nagyobb mint" ~ "kisebb mint" de sajnos foglaltak a rendszerparancsok számára. Ki lehet kerülni ugyan a problémát " > " és " < " megjeleníthetõ BOLD parancsba helyezve, de ahogy mondod - gondosan ügyelni kell a szóközökre...
Bubu korrekt megfigyelés
Valóban megesik hogy amikor mi írjuk be ezeket, szóköz nélkül másként értelmezi a végrehajtás a vezérlõkarakterek kapcsolatát, hatására szövegrészek tûnnek el vagy módosul megjelenítésük


Kutato "maxi riszpekt"
Köszönöm a korrekciót, türelmet és megértést
(Most már "darabra" leszámolom kétszer is küldés elõtt az ilyen szövegformázást)


(Most már "darabra" leszámolom kétszer is küldés elõtt az ilyen szövegformázást)
A 31382. számú hsz-ben nem volt a végén lezárva az OFF rész. Ezt most pótoltam, így helyre is állt a rend.
Lehet hogy a szmájlik okozzák a gondot, én legalábbis egy két szóközt is hagyok a lezárás után.

Ha ez nem sikerül, akkor a szerkesztõmenü használata marad (bár figyelmetlen törlés/átírás az így kialakított formázásnak is árthat). Köszönöm a türelmet/megértést

T. Modik és fórumkollegák elnézést érte - az oldalforrást átnézve látom hol rontottam:
" érdekes módon a teljes oldalra hatással vannak mert "
" az alatta lévõ más kommenteket is. "
" érdekes módon a teljes oldalra hatással vannak mert "
" az alatta lévõ más kommenteket is. "
A mindenit, megint lemaradt vagy sérült egy OFF lezárás
Nem volt szándékos!!!
Amiért eredetileg jöttem az egy fehér pók. A fejem fölött lévõ lámpáról, vélhetõen a pipafüst miatt gyorsan lereszkedett a laptopra és elrohant az asztalon egy papírhalom alá. A háznál "szokásos" felnõtt zugpók testalkatra de nem sötét mint társai. Mégcsak nem is drapp vagy világossárga hanem fehér. Tudom hogy egyes pókok képesek színt váltani, pld. a viráglakó karolópókok melyek alapszíne többnyire fehér de képesek színváltoztatásra. (Ezt folyékony sárga festékanyag kiválasztásával érik el. A fehér színû virágon található pókok pigmentje mélyebb rétegekbe szállítódik, így a belsõ, fehér guaninnal telt mirigyek válnak láthatóvá. A színváltás fehérbõl sárgába 10-25 napig, a fordított irányba 6 napig tart.)
Az iménti viszont testalkatra "rendes házipók" mely általában barna vagy egyenesen feketének látszik. Csak gondolom, a fejem fölötti lámpában "lakik" (mennyezeti "UFO-lámpa" ami ráadásul kiváló rovarcsapdaként mûködik) mert onnan ereszkedett alá egy nagyobb pipapöffenet után (a héten már másodszor) és talán a fény miatt fehér. Sajnos olyan váratlanul ereszkedett le az orrom elõtt a laptopra majd azonnyomban el is szaladt hogy a gépért ugrani se volt idõm. Idekészítem a gépet, meglövöm ha felbukkan. Csak egy zugpók, de kifehéredett ami számomra szokatlan, legalábbis én még nem láttam csak sötétbarnát
Mégegyszer elnézést kérek a lenti hibáért, a következõ kommentektõl kezdve alkalmazom a "trükköt"



Amiért eredetileg jöttem az egy fehér pók. A fejem fölött lévõ lámpáról, vélhetõen a pipafüst miatt gyorsan lereszkedett a laptopra és elrohant az asztalon egy papírhalom alá. A háznál "szokásos" felnõtt zugpók testalkatra de nem sötét mint társai. Mégcsak nem is drapp vagy világossárga hanem fehér. Tudom hogy egyes pókok képesek színt váltani, pld. a viráglakó karolópókok melyek alapszíne többnyire fehér de képesek színváltoztatásra. (Ezt folyékony sárga festékanyag kiválasztásával érik el. A fehér színû virágon található pókok pigmentje mélyebb rétegekbe szállítódik, így a belsõ, fehér guaninnal telt mirigyek válnak láthatóvá. A színváltás fehérbõl sárgába 10-25 napig, a fordított irányba 6 napig tart.)
Az iménti viszont testalkatra "rendes házipók" mely általában barna vagy egyenesen feketének látszik. Csak gondolom, a fejem fölötti lámpában "lakik" (mennyezeti "UFO-lámpa" ami ráadásul kiváló rovarcsapdaként mûködik) mert onnan ereszkedett alá egy nagyobb pipapöffenet után (a héten már másodszor) és talán a fény miatt fehér. Sajnos olyan váratlanul ereszkedett le az orrom elõtt a laptopra majd azonnyomban el is szaladt hogy a gépért ugrani se volt idõm. Idekészítem a gépet, meglövöm ha felbukkan. Csak egy zugpók, de kifehéredett ami számomra szokatlan, legalábbis én még nem láttam csak sötétbarnát

Mégegyszer elnézést kérek a lenti hibáért, a következõ kommentektõl kezdve alkalmazom a "trükköt"

Bubu bár a "Ne magyarázza meg katona!" elvet vallom, mégis magyarázkodni fogok
Úgy gondolom, az OFF többletet vagy hiányt "szoftverfejlesztõi ártalom" okán a sok esetben "szubrutinokra hasonlító elágazó alfejezetek" gondolatformálási módja generálja
Amit a tárgyalt téma kiegészítésének szánok, mondanivalóm fontosságának (?) (csak kótyagos motyogás a sarokból... de köszönöm hogy elviselitek) árnyaltabb hangsúlyozása miatt a szerkesztés adta lehetõségek szerint variált logikával próbálom érzékeltetni melyeket aztán még az OFF kiszürkítéssel is próbálok tovább finomítani. Amirõl úgy vélem sokan ismerhetik de akad esetleg aki nem, annak szánom a normál betûkkel írt zárójelekkel közbeiktatott kiegészítõ vagy pontosító szöveget. Témához kapcsolódó idézeteket dõlt normál betûkkel, kevésbé fontosat dõlten de zárójelekkel. Amit ennél is kevésbé fontosnak vélek de érzésem szerint szükséges a megértéshez (pld. jellegében hasonló más történetkék példái) vagy eltávolodik a fórum alapprofiljától, azt szedem szürkítve illetve itt is alkalmazom a dõlt betûket és/vagy a zárójeleket. Amire nyomatékosan fel akarom hívni a figyelmet, azt nagybetûkkel/vastagítással/aláhúzással jelzem és ezeknél is az elõzõ logikával alkalmazom a dõltbetûs illetve OFF szürkítést. A többször "visszaköszönõ" probléma azért jelentkezik, mert többnyire hirtelen-hamar szinte gondolkodás nélkül lekalapálom gondolataim "ahogy jönnek" (el nem hinnétek mégoly jelentéktelen témában is "rajzanak" gondolataim, alig tudom kiválogatni/összeilleszteni õket hogy ne legyen ellentmondásos vagy érthetetlen a mondókám). Amikor átfutom mit írtam és "kényes témánál" úgy érzem ez így nem lesz jó mert felületes fogalmazás és/vagy szófûzés sértheti esetleg néhány olvasó érzékenységét (néha akár egyetlen de félremagyarázható szó is bántó lehet) átfogalmazom a szöveget vagy a túl hosszúra sikeredett részeket törlöm. Ekkor megesik hogy egész szavak is kimaradnak, a gondolatmenet is "döccen" eltérve eredeti szerkezetétõl (bár úgy tapasztalom a hiányzó szavakat mindenki "odaolvassa" és érti a gondolatmenetet mivel még nem jött ugrató vagy gonoszkodó visszajelzés; ez viszont két dologra utalhat: értik, de jóindulatból nem szóltak vagy nem olvassák végig különösen ha oldalnyi filó ) a szövegrészeket közrefogó szövegszerûen begépelt betûformáló parancsok pedig nemegyszer páratlanok maradnak. Felületesség és kapkodás részemrõl (nem hinnétek el de alig van idõm sokféle bolondériámra és kötelességemre valahogy kevés a nap 24 órája) - "lepergetem" az alapszöveget, aztán ha itt-ott módosítok és nem "utólektorálom" hanem rögvest elküldöm a fórumra, "kész a baj". Enyhébb eset ha csak betûk/zárójelek vagy "odagondolt" szavak maradnak ki, ám sajnos a karakterformáló utasítások párosítása sérülhet vagy teljesen kimaradhat ilyenkor, így aztán a páratlanok (vagy akárcsak egyetlen kapcsos zárójel tûnik el a parancs valamelyik oldaláról) érdekes módon a teljes oldalra hatással vannak mert elszürkítik - vastagítják - megdöntik az alatta lévõ más kommenteket is. Mindenkitõl elnézést kérek, igyekszem gondosabban leellenõrizni a szöveget mielõtt elküldöm
Ui: nemrég jutott eszembe egy régi kis trükköm mely végleg megoldhatja ezeket a problémákat, majd észreveszitek

Úgy gondolom, az OFF többletet vagy hiányt "szoftverfejlesztõi ártalom" okán a sok esetben "szubrutinokra hasonlító elágazó alfejezetek" gondolatformálási módja generálja



Ui: nemrég jutott eszembe egy régi kis trükköm mely végleg megoldhatja ezeket a problémákat, majd észreveszitek

Küldhetnél fénypostával egy kis vegyes kacsaalkatrészt, mert felénk gondok vannak az elõhûtött dolgok frisseségével. A fagyasztott aprólékokról már nem beszélek, mert amikor a vasárnapi ünnepi kacsáskása ebédet egy az egyben a pulinknak kell tálalni, komoly gondok vannak.
A kenyérrõl:
A sokféle biokémiai reakció miatt a kenyér +4 oC-on öregszik a leggyorsabban, de fagyasztóban tartható el legtovább.
Szoba-kamra hõmérsékletû tárolás: mûanyag zacskó tilos, befülled, penészedik, stb. Nagyszüleink módszere: vászonban (hol volt akor még a mûszál?) tartották a kenyeret. Nem szárad ki, de meg sem penészedik.
A mályhûtött kenyér kiolvasztása: vászonban, hogy ne csapódhasson rá a pára közvetlenül. Idõigényes (a reggeli kenyeret este kell kivenni a fagyasztóból), de legalább kenyér marad. A mikrosütõben kiolvasztott kenyér olyan, mint a gumi.
Szerintem, ha általánosítjuk a német sörtörvényt bármilyen élelmiszerre:
1. Mindennek alkotó részének valódi alapanyagként benne kell lennie.
2. Ami benne van, annak elsõ osztályú minõségûnek kell lennie.
3. Nem tartalmazhat gyártási költséget csökkentõ és a technológiai fegyelmet szükségtelenné tevõ pótanyagokat (kenyérre lefordítva lisztjavító, kovászpótló, savanyúság szabályozó, aromafokozó, stb. mûanyagok).
A kenyérnek kizárólag magas sikértartalmú lisztbõl, sóból, ivóvízbõl kovászból és élesztõbõl kell készülnie.
Én hetente kétszer veszek kenyeret a megyében az általam ismert egyetlen kenyérnek minõséíthetõ
Lõkösházi kenyérbõl.
Ha már ezeken túlvagyunk, már egyszer elcsámcsogtam a társalgóban: Kemence szájában pirított kocsikeréknyi szelet kenyér fokhagymával bedörzsölve, kacsazsírral megkenve, sóval, paprikával meghintve... Már szinte 10 éves gyereknek érzem magam.
A madarakról: negyede jön felénk, mint a hét végén. Hiába, már majdnem 0 fokos a nappali kánikula. A tavaj begyûjtött napraforgó, dió még egy hónap Vojejkov tengellyel járó madárétvágyat kibír, Békéscsabám anyukámnál megszólalt a nyitni kék! Remélem a széncinkék jó közép- és hosszútávú idõjárásamodellezõ software-rel születtek, de az is elõfordulhat, hogy már nekik is tele van a hócipõjük a téllel...
Maximális tiszteletem mindenkinek: Lujó
A kenyérrõl:
A sokféle biokémiai reakció miatt a kenyér +4 oC-on öregszik a leggyorsabban, de fagyasztóban tartható el legtovább.
Szoba-kamra hõmérsékletû tárolás: mûanyag zacskó tilos, befülled, penészedik, stb. Nagyszüleink módszere: vászonban (hol volt akor még a mûszál?) tartották a kenyeret. Nem szárad ki, de meg sem penészedik.
A mályhûtött kenyér kiolvasztása: vászonban, hogy ne csapódhasson rá a pára közvetlenül. Idõigényes (a reggeli kenyeret este kell kivenni a fagyasztóból), de legalább kenyér marad. A mikrosütõben kiolvasztott kenyér olyan, mint a gumi.
Szerintem, ha általánosítjuk a német sörtörvényt bármilyen élelmiszerre:
1. Mindennek alkotó részének valódi alapanyagként benne kell lennie.
2. Ami benne van, annak elsõ osztályú minõségûnek kell lennie.
3. Nem tartalmazhat gyártási költséget csökkentõ és a technológiai fegyelmet szükségtelenné tevõ pótanyagokat (kenyérre lefordítva lisztjavító, kovászpótló, savanyúság szabályozó, aromafokozó, stb. mûanyagok).
A kenyérnek kizárólag magas sikértartalmú lisztbõl, sóból, ivóvízbõl kovászból és élesztõbõl kell készülnie.
Én hetente kétszer veszek kenyeret a megyében az általam ismert egyetlen kenyérnek minõséíthetõ
Lõkösházi kenyérbõl.
Ha már ezeken túlvagyunk, már egyszer elcsámcsogtam a társalgóban: Kemence szájában pirított kocsikeréknyi szelet kenyér fokhagymával bedörzsölve, kacsazsírral megkenve, sóval, paprikával meghintve... Már szinte 10 éves gyereknek érzem magam.
A madarakról: negyede jön felénk, mint a hét végén. Hiába, már majdnem 0 fokos a nappali kánikula. A tavaj begyûjtött napraforgó, dió még egy hónap Vojejkov tengellyel járó madárétvágyat kibír, Békéscsabám anyukámnál megszólalt a nyitni kék! Remélem a széncinkék jó közép- és hosszútávú idõjárásamodellezõ software-rel születtek, de az is elõfordulhat, hogy már nekik is tele van a hócipõjük a téllel...
Maximális tiszteletem mindenkinek: Lujó
Akela: néha "bentmarad" a szövegek on-ja, és a végén nincs lezárás. Szilvi is üzente a modiknak tegnap.
A kacsás-libás témához; nagyon megviselte a helyi-környéki aprójószág tenyésztõket idáig is a "4 mancs" kampánya. Pedig nincs igazuk, ez csak társ- eu.-s piaci fodorlatos támadás a magyar termékek, tenyésztõk ellen.
A téli állattartás nagyon sok körültekintõ dolgot vet fel, amúgy natúran is.A mostani nagy fagyok majdnem az egész állományra negatívan hatnak. A néha kigyulladó liba-kacsa hodályok is azt sugallják, hogy próbálnak megfelelõ helyet, "bioszflórát" teremteni a haszon állatoknak, de a technika néhol elmaradott.
Sokan jönnek hozzánk venni pontosan mérõs mérleget, a takarmányozáshoz, gramm-pontos kiosztási adagokat kell kimérni leosztva 10-20-50-100 darab jószághoz.(vitamin-gyógyszer-tápszer esetében)!
És betartják az elõírásokat, a fûtés, melegen tartás sok próbatétel most. Talán majd következik a fóliás- palántázók nehéz munkája, de erre is, és a csongrádi falvak felkészülnek.

A kacsás-libás témához; nagyon megviselte a helyi-környéki aprójószág tenyésztõket idáig is a "4 mancs" kampánya. Pedig nincs igazuk, ez csak társ- eu.-s piaci fodorlatos támadás a magyar termékek, tenyésztõk ellen.
A téli állattartás nagyon sok körültekintõ dolgot vet fel, amúgy natúran is.A mostani nagy fagyok majdnem az egész állományra negatívan hatnak. A néha kigyulladó liba-kacsa hodályok is azt sugallják, hogy próbálnak megfelelõ helyet, "bioszflórát" teremteni a haszon állatoknak, de a technika néhol elmaradott.
Sokan jönnek hozzánk venni pontosan mérõs mérleget, a takarmányozáshoz, gramm-pontos kiosztási adagokat kell kimérni leosztva 10-20-50-100 darab jószághoz.(vitamin-gyógyszer-tápszer esetében)!
És betartják az elõírásokat, a fûtés, melegen tartás sok próbatétel most. Talán majd következik a fóliás- palántázók nehéz munkája, de erre is, és a csongrádi falvak felkészülnek.

Nálunk a helyi kifejezetten baromfi-húsbolt kínál darabolt liba-fartõt,combot, kacsát, elõhûtve is, mert van helyi vágoda. Igaz megvan az ára, de kettõs haszon van belõle, a kisült kacsa-liba zsír. Nagyon finom, kenyérre össze passzintva.
A bolti kenyerekrõl; ha lehet egészben, vagy fél kilókat veszek, az is legyen sötétbarna megsült héjú, az eláll száraz helyen is, csak nem teszem neylonba, mert akkor savanyú lesz, és gumi-nyúlós. A rendesen átsült, és kelesztett kenyér még 3 nap múlva is omlós, puha.
A madárkákról; Noli írta valamikor;" aki eteti a kismadarakat, az ne hagyja abba, mert akkor baj lesz, amit megszoktak, az etetõ helyen, mindig legyen táplálék, egészen a tavaszodásig."
A bolti kenyerekrõl; ha lehet egészben, vagy fél kilókat veszek, az is legyen sötétbarna megsült héjú, az eláll száraz helyen is, csak nem teszem neylonba, mert akkor savanyú lesz, és gumi-nyúlós. A rendesen átsült, és kelesztett kenyér még 3 nap múlva is omlós, puha.

A madárkákról; Noli írta valamikor;" aki eteti a kismadarakat, az ne hagyja abba, mert akkor baj lesz, amit megszoktak, az etetõ helyen, mindig legyen táplálék, egészen a tavaszodásig."
Abból nálunk van mindig bõven szerencsére.
Még ezeket a jószágokat neveljük mert megéri, a boltban vásárolttal össze nem nem hasonlítható az ízük és a jó liba-kacsa zsír mindennél finomabb.
Mellé egy kis lilahagyma, Isteni jó parasztos étek!

Mellé egy kis lilahagyma, Isteni jó parasztos étek!

Azért a liba-kacsa háj sem piskóta, én is mennék csipegetni...

Egyébként jól teszitek, hogy etetitek õket.
Mi liba-kacsa hájat szoktunk nekik kilógatni és cinkegolyót. Mellette kapnak napraforgómagot, darált kukoricát és köles keverékét. A fekete rigónak pedig almát szoktam kiszúrni az ágvégekre.
---------------------------------------
Lord Akela: Persze, igen nagy az öröm, nagyon féltettük õt. Vasárnap már el is siratta a család.. De szerencsére itthon van.
Tegnap ki nem tette a lábát a lakásból. Ma már 1-1 órára újra elmegy de aztán spurizik is haza. Én nagyon macskás vagyok, õk a kedvenceim. Van kutyus is, Buksi a magyar vizslánk, kicsit bolondos jószág de õt is nagyon szeretjük.


---------------------------------------
Lord Akela: Persze, igen nagy az öröm, nagyon féltettük õt. Vasárnap már el is siratta a család.. De szerencsére itthon van.


Mi minden évben, ha hideg havas periódus van, teszünk ki nekik így felfûzve, a cinkék mindig azon hintáznak.
Gogo!
Nem kell ahhoz madárnak lenned, ha erre jársz, ugorj be, kapsz egy kóstolónyit
Gogo!
Nem kell ahhoz madárnak lenned, ha erre jársz, ugorj be, kapsz egy kóstolónyit

"Jaó is a!"
Szeretem én is, különösen a "húsosát" hagymával friss kenyérrel
Nagyon "beletrafáltál" Gogó
Vidéken szerencsésebb a helyzet mint a nagyvárosokban, itt a kisboltot ellátó helyi hentes valami pazar töpörtyût csinál. Bár vigyáznom kell a zsírossal, mégsem nem állhatom meg, kéthetente veszek félkilót és hamar elfogy friss kenyérrel hagymával/paprikával/savanyú káposztával, mikor mi akad. A friss kenyeret illetõen, talán "feltaláltam a spanyolviaszkot"- a kenyeret hûtõben tartom nejlonzacskóban. Megkeményedik ugyan, de tovább eláll mint a kenyértartóban és nem szárad ki. Amikor kell, levágok pár szeletet és ugyancsak nejlonzacskóban megmikrózom - nem tovább 20 másodpercnél! (ennél hosszabb idõ után rohamosan, mondhatnám "exponenciálisan megszaladva" kezd kiszáradni és csontkemény lesz majd megég). Így mindenkor frissen illatozó meleg kenyeret eszem
Szeretem a hasam és (ha tehetem mostanság, válság az válság mindenütt) a magyar mellett a francia és görög konyhát is preferálom DE a hazai, jó húsos "öklömnyi" TÖPI a "vidéki élet egyik szépsége" akár a disznósajt és szárazkolbász vagy csirke "mejjehusa" egybesütve...
Jó napot jó kedvet Mindenkinek


Nagyon "beletrafáltál" Gogó



Jó napot jó kedvet Mindenkinek

Legszívesebben madárrá változnék, mert akkor ehetnék nálad finom töpörtyût...
Bubu a felvetett OFF témát keresem
Szilvihez intézett soraiddal egyetértek a "remény hal meg utoljára" 
Szilvi gondolom most nagy az öröm
Átérzem, hasonlóan mint amikor néhai kedves Micó cicám testvéröccse TÍZ hónapos távollét jött haza (sajnos csak pár hétig maradt, megint útra kelt és többé már nem tért vissza ahogy a sokat fotózott félszemû Kalóz cica is eltûnt már több hónapja...)
Viszont Bubu említette hogy a cicák néha "beszegõdnek" más házakhoz. Pár éve Cira cicával jártam így. Hetekre eltûnt, már letettem róla, ám egy szép napon váratlanul beállított és azóta is itt van bár éjszaka kikéredzkedik csavarogni. Pár hetes eltûnésének okát nem tudtam mire vélni, míg egy nyári hétvégén lelkendezõ gyerekhangra lettem figyelmes. Óvodáskorú kislány kiabált távolabb sétáló szüleinek a teraszon üldögélõ Cirára mutogatva - "nézzétek megkerült a Cirmi, ott ül!" Kiderült hogy szabadságuk alatt Cira "hozzájuk költözött" majd távozásuk miatt visszajött hozzám. Régen hallottam hogy a macskák bár kedvesek és ragaszkodást mutatnak, de nem hûségesek mint a kutya. Sok macskatartó természetesen mást mond, velem is egyszer fordult elõ, most Cirával. Pedig épp Rudyard Kipling mondatja kedves meséjében a cicával:
"Én vagyok a magányosan sétáló macska, nekem minden hely egyforma."
"... attól a naptól fogva, édes gyermekem, öt igazi férfiember közül három mindig a macskához vagdossa a keze ügyébe kerülõ holmikat, valahányszor találkozik vele, s minden igazi kutya felkergeti a fára. De a macska is állja a maga részét az egyezségben. Egeret öldös, és szórakoztatja a kisdedeket, amikor bent van a házban, mindaddig, amíg meg nem húzzák túlságosan a farkát. De ha ezt meg is tartja, idõrõl idõre, különösen, ha a hold felkél, s leszáll az éjszaka, ismét csak az a macska, aki magányosan sétál, s akinek minden hely egyforma. Ilyenkor aztán kiszökik a ringó-rengõ rengetegbe vagy a nyirkos, vad fákra, vagy a nyirkos, vad háztetõkre, s vad farkát csóválva, járkál a maga vad csapásain." (Forrás/Source: Rudyard Kipling - A magányosan sétáló macska Link )


Szilvi gondolom most nagy az öröm

Viszont Bubu említette hogy a cicák néha "beszegõdnek" más házakhoz. Pár éve Cira cicával jártam így. Hetekre eltûnt, már letettem róla, ám egy szép napon váratlanul beállított és azóta is itt van bár éjszaka kikéredzkedik csavarogni. Pár hetes eltûnésének okát nem tudtam mire vélni, míg egy nyári hétvégén lelkendezõ gyerekhangra lettem figyelmes. Óvodáskorú kislány kiabált távolabb sétáló szüleinek a teraszon üldögélõ Cirára mutogatva - "nézzétek megkerült a Cirmi, ott ül!" Kiderült hogy szabadságuk alatt Cira "hozzájuk költözött" majd távozásuk miatt visszajött hozzám. Régen hallottam hogy a macskák bár kedvesek és ragaszkodást mutatnak, de nem hûségesek mint a kutya. Sok macskatartó természetesen mást mond, velem is egyszer fordult elõ, most Cirával. Pedig épp Rudyard Kipling mondatja kedves meséjében a cicával:
"Én vagyok a magányosan sétáló macska, nekem minden hely egyforma."

"... attól a naptól fogva, édes gyermekem, öt igazi férfiember közül három mindig a macskához vagdossa a keze ügyébe kerülõ holmikat, valahányszor találkozik vele, s minden igazi kutya felkergeti a fára. De a macska is állja a maga részét az egyezségben. Egeret öldös, és szórakoztatja a kisdedeket, amikor bent van a házban, mindaddig, amíg meg nem húzzák túlságosan a farkát. De ha ezt meg is tartja, idõrõl idõre, különösen, ha a hold felkél, s leszáll az éjszaka, ismét csak az a macska, aki magányosan sétál, s akinek minden hely egyforma. Ilyenkor aztán kiszökik a ringó-rengõ rengetegbe vagy a nyirkos, vad fákra, vagy a nyirkos, vad háztetõkre, s vad farkát csóválva, járkál a maga vad csapásain." (Forrás/Source: Rudyard Kipling - A magányosan sétáló macska Link )
Apuskám, költözök Becsehelyre, ott nincs válság, a madarak is tepertõt esznek.


Köszönöm a linkeket, engem a kis gyerekkoromra emlékeztet, keresztanyám Klauzál utcai bérházában, septiben bekapcsolt bakelit lemezjátszóján szóltak ilyen dallamok.
Budán születtem, majd vissza 1965-68 az Emke-Rákóczi úti oszlopok közt futkostam a hurkapálcás szélkerekemmel.. (akkor még sok volt a tömeg, gyalogos ember, sokszor nekik futottam.És a levegõ dohányfüstös- Omnia presszókávés 7-es busz illata..akkor még ment a villamos is az Erzsébet hídon is túl..)
Ui: ne felejtsd el az offot..

Budán születtem, majd vissza 1965-68 az Emke-Rákóczi úti oszlopok közt futkostam a hurkapálcás szélkerekemmel.. (akkor még sok volt a tömeg, gyalogos ember, sokszor nekik futottam.És a levegõ dohányfüstös- Omnia presszókávés 7-es busz illata..akkor még ment a villamos is az Erzsébet hídon is túl..)


Ui: ne felejtsd el az offot..

Örültünk neki nagyon, pedig már tegnap elsirattuk.
A kutyus jó helyre ment hozzátok, ahogy látom jó dolga van.
A kutyus jó helyre ment hozzátok, ahogy látom jó dolga van.

Na látod, a remény fogy el 10 nap után, de esetleg még hónap után is megkerülnek állatok, ha csak befogták, vagy "vissza-szabadult" esetek kapcsán. Lehet valami véletlen becsuki a padlásra,pincébe, kamrákba.
Régebben írtam, a szilveszteri durrogtatás után menekült-eltévedt kutyusról, aki még mindig nálunk van. Nem keresi senki, pedig hirdetõ táblákra kitettük a fényképét is. Eltelt lassan másfél hónap, megszokott nálunk, és még élvezi is a nagy havat, össze-vissza van csatangolva az elõ udvar.( de még lehet, hogy jönnek érte)

Régebben írtam, a szilveszteri durrogtatás után menekült-eltévedt kutyusról, aki még mindig nálunk van. Nem keresi senki, pedig hirdetõ táblákra kitettük a fényképét is. Eltelt lassan másfél hónap, megszokott nálunk, és még élvezi is a nagy havat, össze-vissza van csatangolva az elõ udvar.( de még lehet, hogy jönnek érte)

Kedves Bubu!
Képzeld ma hajnali 5:30-kor megérkezett az elveszett vándorom(Cirmi), átfagyva és éhesen.
Ordítva követelte a kaját és tejcsit..szerencsére semmi baja, azóta alszik az ágyában a jó meleg kandalló mellett.
Képzeld ma hajnali 5:30-kor megérkezett az elveszett vándorom(Cirmi), átfagyva és éhesen.

Ordítva követelte a kaját és tejcsit..szerencsére semmi baja, azóta alszik az ágyában a jó meleg kandalló mellett.

Bubu komolyan jólesik ránézni, szép jószág és látszik rajta a "gondos gazda szeme" 
Eszembe is jutott róla gyerekkoromból Rátonyi Róbert elõadásában "felnõtt" szövegre átírt gyerekvers, pár sora:
"Hét csibe termeli reggeli rántottámat, Húst ad a lúd és megtölti az ágydunyhámat
Háp háp háp sárga kacsaláb, hája mája tepertõje hasam legyen temetõje,
Kot kot kot tyúkom kotyog ott, akit már a nyakas kakas megházasított"
Ez nagyon OFF lesz most... megkeresem a neten Neked ezt a Rátonyi verziót, mert eddig is megtaláltam gyerekkorom kedvelt magyar és külföldi slágereit Ajtay Andortól Link (A vén budai hársfák békésen suttognak)
Yves Montand-ig Link (Les Feuilles Mortes ~ magyarítva ~ Hulló falevelek
T. Modik elnézést, tudom NEM Zeneszoba, ha gondoljátok "lõjetek"

Eszembe is jutott róla gyerekkoromból Rátonyi Róbert elõadásában "felnõtt" szövegre átírt gyerekvers, pár sora:
"Hét csibe termeli reggeli rántottámat, Húst ad a lúd és megtölti az ágydunyhámat
Háp háp háp sárga kacsaláb, hája mája tepertõje hasam legyen temetõje,
Kot kot kot tyúkom kotyog ott, akit már a nyakas kakas megházasított"
Ez nagyon OFF lesz most... megkeresem a neten Neked ezt a Rátonyi verziót, mert eddig is megtaláltam gyerekkorom kedvelt magyar és külföldi slágereit Ajtay Andortól Link (A vén budai hársfák békésen suttognak)
Yves Montand-ig Link (Les Feuilles Mortes ~ magyarítva ~ Hulló falevelek

T. Modik elnézést, tudom NEM Zeneszoba, ha gondoljátok "lõjetek"

Szegényeknek nincs melegük...
Napokkal ezelõtt említettem a házbelsõ hõingadozását követõ "pókingázást" a padló és mennyezet között. Hidegtõl függetlenül mindkét pókfajta szaporodott, többfelé parányi hálók jelentek meg parányi tulajdonosaikkal. Rég makróztam, hát 8-án elõvettem a porosodó masinát, de sajnos csak most akadt idõm bemutatni õket. Lefotóztam a kicsiket és "kísérleti pókjaimat", pontosabban csak az álkaszást mert a zugpók elinalt csupán lábai látszanak homályosan (ott volt ahol fonala látható, de megijedt a közeledõ obitól). Kiváncsi voltam mit esznek ilyenkor. Meglepve láttam a hálókban két szúnyog- és egy légytetemet. A szúnyogmaradványok mióta vannak ott nem tudom de azt igen hogy még december táján, megenyhült idõben fotóztam a házban egy szúnyogot). A légyrõl tudtam, nemrég említettem is a lovagbodobáccsal de nagyon eltûnt, most ráakadtam "holttestére". Az étlapon van még muslica meg valami csápos parány amit "farontó bogárnak" gondolok. Szinte minden rovart megölnek a pókok, nemegyszer még egymást is (korábban mutattam "pókcsatát").
Noli kedveli a pókokat, tiszteletére ajánlom a képeket (úgy vélem a fórumokat még olvasgatja)
Nagyobb képek - Generációk Link Zsákmányok Link
Aki NEM pókiszonyos, annak közelrõl az álkaszás "arca" Link
Bocs az ismétlésért, ez egy régebbi álkaszás portrésorozat szembõl, félprofilból, és az "agyarai" (chelicerák és a szája). Szerencse hogy az álkaszás igen nyugodt természetû (vagy csak bamba, annyi bizonyos lomhább reagálású mint más pókok).
Napokkal ezelõtt említettem a házbelsõ hõingadozását követõ "pókingázást" a padló és mennyezet között. Hidegtõl függetlenül mindkét pókfajta szaporodott, többfelé parányi hálók jelentek meg parányi tulajdonosaikkal. Rég makróztam, hát 8-án elõvettem a porosodó masinát, de sajnos csak most akadt idõm bemutatni õket. Lefotóztam a kicsiket és "kísérleti pókjaimat", pontosabban csak az álkaszást mert a zugpók elinalt csupán lábai látszanak homályosan (ott volt ahol fonala látható, de megijedt a közeledõ obitól). Kiváncsi voltam mit esznek ilyenkor. Meglepve láttam a hálókban két szúnyog- és egy légytetemet. A szúnyogmaradványok mióta vannak ott nem tudom de azt igen hogy még december táján, megenyhült idõben fotóztam a házban egy szúnyogot). A légyrõl tudtam, nemrég említettem is a lovagbodobáccsal de nagyon eltûnt, most ráakadtam "holttestére". Az étlapon van még muslica meg valami csápos parány amit "farontó bogárnak" gondolok. Szinte minden rovart megölnek a pókok, nemegyszer még egymást is (korábban mutattam "pókcsatát").
Noli kedveli a pókokat, tiszteletére ajánlom a képeket (úgy vélem a fórumokat még olvasgatja)
Nagyobb képek - Generációk Link Zsákmányok Link
Aki NEM pókiszonyos, annak közelrõl az álkaszás "arca" Link
Bocs az ismétlésért, ez egy régebbi álkaszás portrésorozat szembõl, félprofilból, és az "agyarai" (chelicerák és a szája). Szerencse hogy az álkaszás igen nyugodt természetû (vagy csak bamba, annyi bizonyos lomhább reagálású mint más pókok).
Köszi Floo!
A küllõt nem volt nehéz észrevenni, holott elég messze, egy fa tetején nézelõdött.De a hangja elárulta hol van.Szó szerint, mintha kacagott volna.
A vöcsök pedig rögtön beugrott, ahogy elolvastam a megoldásod.

A küllõt nem volt nehéz észrevenni, holott elég messze, egy fa tetején nézelõdött.De a hangja elárulta hol van.Szó szerint, mintha kacagott volna.

A vöcsök pedig rögtön beugrott, ahogy elolvastam a megoldásod.

Akit nem ismersz, az szürke vagy esetleg zöld küllõ.
A másik pedig szerintem búbos vöcsök.
A másik pedig szerintem búbos vöcsök.
Már nem sok reményt fûzök hozzá, hogy megkerül..
2 napja étlen-szomjan ebben a -18fokos éjszakákban úgy hogy még azelõtt sosem aludt kint, nem sok remény van.


Reménykedjünk, még megkerülhet. A hideg miatt lehet hogy elbújt, esetleg szomszédol, csiki- csuki helyen.
Nagy veszteség érte a családot a hétvégén. 2napja eltûnt Cirmi cicám, már mindenütt kerestük de semmi életjelet nem ad magáról.
Még pár óránál tovább sosem volt tovább távol. Nagyon el vagyok keseredve, nagyon szerettük õt.


Még pár óránál tovább sosem volt tovább távol. Nagyon el vagyok keseredve, nagyon szerettük õt.

Elképesztõ!
Fantasztikus kép, nincsenek rá szavak.
Nagyon nagy gratula!
Fantasztikus kép, nincsenek rá szavak.
Nagyon nagy gratula!
Jó tetted. A pontyot amúgy sütni nem éppen jó megoldás, az "lében" vagy halpaprikásnak való,a hús állaga miatt.
A piaci hal árustól tudom, sütnivaló hal még a busa.(kevesebb szálka,zaftos halzsír,Omega3 miatt). Én kipróbáltam és tényleg finom panírozva kisütni. Ja az árak; Nálunk az "idehozott" (élõ) pucolt darabolt hal: ponty 1600, busa 800 ft/kg. Nem mindegy.
A piaci hal árustól tudom, sütnivaló hal még a busa.(kevesebb szálka,zaftos halzsír,Omega3 miatt). Én kipróbáltam és tényleg finom panírozva kisütni. Ja az árak; Nálunk az "idehozott" (élõ) pucolt darabolt hal: ponty 1600, busa 800 ft/kg. Nem mindegy.

Nem valószínû, hogy rosszul döntöttél. Ponty, halászlé, stb ügyben akkor jársz a legjobban, ha saját magad fogod, vagy egy horgász ismerõsödtõl kunyerálsz egy kis jó tiszai halat. Az sem nagy baj, ha a fagyasztóból veszi eleõ.