A probléma ott kezdõdik,hogy régen nem volt zsír, amit el kellett volna mosogatni, mert az a kevés, amelyet elhasznált a háztartás, az mind ment a pocikákba, mint értékes és rikta tápanyag.
Ahogy az apám mesélte, õnáluk zsíros kenyér alig volt, ha kevés volt az étel, lekváros kenyeret kaptak, mert a fák csak hoztak gyümölcsöt, a disznóval viszont nem volt egyszerû és olcsó dolog bánni. Húsokat sütõben sütöttek, amiknek a kisült zsírját az utolsó cseppig kimártogatták, rántott hús, ilyesmi, amelyet az ember sok zsiradékban készít, sose volt. Se hasábburgonya. A fasírt nem kis golyó volt, hanem õzgerincben készült egybesült fajta.
Ez a fajta "süsd ki forró olajban" technológia, amely manapság oly elterjedt, fõként a félkész mirelit ebédek esetében, az elmúlt évtizedek terméke. A hagyományos konyhák egyike sem alkalmazza a világon!!! Nem tudom, utánaszámolt-e valaki már, hogy mennyivel nõtt meg az étolajfogyasztás az elmúlt 40-50 évben a világon? Ezt a zsiradékot meg kell termelni, majd a maradékát el kell tüntetni... A termeléshez vegyszerek kellenek (mûtrágya, permetszer), az eltakarításhoz dettó... A maradék használt olajat nem nagyon forgatjuk vissza, pedig van ma már használtolaj begyûjtés hazánkban is.
Graz városának tömegközlekedésében a buszokat kizárólag a lakosság által leadott használt étolajból készült biodízel hajtja. (EZ jobban BIOdízel, mint a kenyérgabona helyén termesztett repceolajból készült...)
Egy szó mint száz: iszonyúan az orrunknál fogva vezet minket az ipar, azzal hogy elhiteti, CSAK egy bizonyos módon lehet élni. Hivatkozik arra, hogy "de ezzel idõt takarít meg", persze, az idõ meg megy a rabszolgamunkára, amely kell pl. a megnövekedett energiafelhasználás és felesleges, de reklámozott luxuscikkek megvásárlása miatti többletköltségekre...
Megoldás: alacsonyabb igények, luxussá tenni ismét azt, ami régen is az volt, feladni egy nagy adagot abból a kivagyiságból, miszerint MI URALJUK a világot...
Mellesleg az étolaj ára az elmúlt évben 60-70%-kal nõtt, aki fõz, az észlete ezt... Talán elvezet az ésszerû és zsírtakarékos fõzesi módszerek visszajövetelére.