Bioszféra
Na azért 
Egyébként a kiwivel kapcsolatban ne legyen félelmed, Szibériában is lehetne termeszteni kis túlzással, ma voltam egy Zalaegerszeg melletti településen kiwilesen, ahol az egyik családnál 20 éves kiwilugas van, lassan a fél udvart behálózza már, minden évben 1,5 mázsa gyümölcsöt szednek le róla!
Télen kibír mindent, az egyetlen probléma a tavaszi fagyok lehetnek, mivel nagyon alacsony hõösszeg elég a rügyfakadásához, igy nagyon korán "életre kel" tavasszal, ezért a késõi fagyok a rügyeket károsíthatják, de szerencsére nem DNy-on laksz, itt óriási veszélyben vannak, mert amikor felétek még alszik, itt már kis túlzással levelezik, és egy fagy kárt tehet bennük!
Ha itt nem lett bajuk ezen a "hûvös-csapadékos" vidéken, akkor felétek sem lesz!
A másik probléma az már nem a túléléssel, hanem a gyümölcshozammal kapcsolatos, ugyanis tudni kell metszeni, a kiwivel próbálkozók 95 %-a fatális hibát követ el azzal, hogy a szõlõ mintájára agyonmetszi, ahelyett, hogy ha nincsenek megfelelõ ismeretei, akkor elõször megfigyelné hogyan viselkedi ha magára hagyjuk, és csak utána alakitaná, mert aki nem metszi és hozzá sem nyúl, annak keveset terem, de aki hozzányúl ész nélkül, annak semmit, aki meg tudja hogy kell bánni vele, annak telel lesz a spájza kiwilekvárral, ami rettentõ finom csemege!

Egyébként a kiwivel kapcsolatban ne legyen félelmed, Szibériában is lehetne termeszteni kis túlzással, ma voltam egy Zalaegerszeg melletti településen kiwilesen, ahol az egyik családnál 20 éves kiwilugas van, lassan a fél udvart behálózza már, minden évben 1,5 mázsa gyümölcsöt szednek le róla!
Télen kibír mindent, az egyetlen probléma a tavaszi fagyok lehetnek, mivel nagyon alacsony hõösszeg elég a rügyfakadásához, igy nagyon korán "életre kel" tavasszal, ezért a késõi fagyok a rügyeket károsíthatják, de szerencsére nem DNy-on laksz, itt óriási veszélyben vannak, mert amikor felétek még alszik, itt már kis túlzással levelezik, és egy fagy kárt tehet bennük!
Ha itt nem lett bajuk ezen a "hûvös-csapadékos" vidéken, akkor felétek sem lesz!
A másik probléma az már nem a túléléssel, hanem a gyümölcshozammal kapcsolatos, ugyanis tudni kell metszeni, a kiwivel próbálkozók 95 %-a fatális hibát követ el azzal, hogy a szõlõ mintájára agyonmetszi, ahelyett, hogy ha nincsenek megfelelõ ismeretei, akkor elõször megfigyelné hogyan viselkedi ha magára hagyjuk, és csak utána alakitaná, mert aki nem metszi és hozzá sem nyúl, annak keveset terem, de aki hozzányúl ész nélkül, annak semmit, aki meg tudja hogy kell bánni vele, annak telel lesz a spájza kiwilekvárral, ami rettentõ finom csemege!