Bioszféra
A hagyma mindenféle formában kiváló légúti panaszokra, de én nem teának csinálnám, hanem falnám nyersen, úgy ugyanis még vírus- és baktériumölõ hatása is van. A fokhagyma még hatékonyabb.
Gyógyteát meg a következõkbõl csinálj:
Lándzsás útifû kb 1/3 rész
Kakukkfû 1/6 rész
Majoranna 1/6 rész
Hársvirág vagy akácvirág 1/6 rész
Menta (akár bors, akár fodor)1/6 rész
Ezeket bármelyik gyógynövényboltban beszerezheted, a majorannát, kakukkfüvet, ha nincs otthon a fûszerek közt, sima ABC-ben is vehetsz. Azért arányokat írtam, mert attól függõen, hoyg mennyi teát csinálsz, ugye változik. Ha egy liter vizet veszel, akkor az útifû, ami 1/3 rész, az egy jó férfimarékkal legyen, az 1/6 kb fél csomag bolti fûszernek felel meg. Felforralod a kívánt mennyiségû vizet, megvárod, míg lobog, majd beleteszed a zöldeket, lefeded, s hagyod fél-egy percet forrni, majd lekapcsolod a gázt és hagyod állni 10-15 percig. Eztán le lehet szûrni és inni. Én nem szoktam ízesíteni, mivel a menta meg a hárs igen finom ízt ad neki, de ha szereted, mézet tehetsz bele. Az uram, aki igen csúnyákat szokott köhögni, általában 1,5-2 nap alatt jön helyre tõle. A lényeg, hogy melegen kortyolgasd el, az a legjobb, ha folyamatosan iszogatod, ha van lehetõséged rá. Mind az útifû, mind a majoranna s a kakukkfû nagyon jó nyákoldó, így a köhögést szépen felszakítja, a hárs/ akácvirág segíti a bõvebb nyáktermelõdést, vagyis akadályozza, hogy ismét lerakódjon. A hárs, a majoranna és a menta enyhe gyulladáscsökkentõ is.
Ha gyorsan akarsz valamit csinálni, s alkalmas rá a háztartásotok fûszeres polca, a majoranna+kakukkfû kombó is segít, de kevéssé hatékony, mint a teljes recept.
És a hagymát tényleg edd nyersen. Én õszi-téli idõszakban folyamatosan zabálok hagymát-fokhagymát, megelõzésnek is kiváló. Ha gyomorral bírod, akkor érdemes naponta legalább 2 nagy gerezd fokhagymát befalni. Én azt szoktam, hogy lereszelem és egy szem felszelt paradicsomra teszem rá, úgy eszem, egyrészt igen finom vele, másrészt így kevéssé agresszív az íze. Fontos, hogy aprítás után gyorsan meg kell enni, mert kimegy belõle az aromás kénes anyag, ami a védõhatást adja.
Gyógyteát meg a következõkbõl csinálj:
Lándzsás útifû kb 1/3 rész
Kakukkfû 1/6 rész
Majoranna 1/6 rész
Hársvirág vagy akácvirág 1/6 rész
Menta (akár bors, akár fodor)1/6 rész
Ezeket bármelyik gyógynövényboltban beszerezheted, a majorannát, kakukkfüvet, ha nincs otthon a fûszerek közt, sima ABC-ben is vehetsz. Azért arányokat írtam, mert attól függõen, hoyg mennyi teát csinálsz, ugye változik. Ha egy liter vizet veszel, akkor az útifû, ami 1/3 rész, az egy jó férfimarékkal legyen, az 1/6 kb fél csomag bolti fûszernek felel meg. Felforralod a kívánt mennyiségû vizet, megvárod, míg lobog, majd beleteszed a zöldeket, lefeded, s hagyod fél-egy percet forrni, majd lekapcsolod a gázt és hagyod állni 10-15 percig. Eztán le lehet szûrni és inni. Én nem szoktam ízesíteni, mivel a menta meg a hárs igen finom ízt ad neki, de ha szereted, mézet tehetsz bele. Az uram, aki igen csúnyákat szokott köhögni, általában 1,5-2 nap alatt jön helyre tõle. A lényeg, hogy melegen kortyolgasd el, az a legjobb, ha folyamatosan iszogatod, ha van lehetõséged rá. Mind az útifû, mind a majoranna s a kakukkfû nagyon jó nyákoldó, így a köhögést szépen felszakítja, a hárs/ akácvirág segíti a bõvebb nyáktermelõdést, vagyis akadályozza, hogy ismét lerakódjon. A hárs, a majoranna és a menta enyhe gyulladáscsökkentõ is.
Ha gyorsan akarsz valamit csinálni, s alkalmas rá a háztartásotok fûszeres polca, a majoranna+kakukkfû kombó is segít, de kevéssé hatékony, mint a teljes recept.
És a hagymát tényleg edd nyersen. Én õszi-téli idõszakban folyamatosan zabálok hagymát-fokhagymát, megelõzésnek is kiváló. Ha gyomorral bírod, akkor érdemes naponta legalább 2 nagy gerezd fokhagymát befalni. Én azt szoktam, hogy lereszelem és egy szem felszelt paradicsomra teszem rá, úgy eszem, egyrészt igen finom vele, másrészt így kevéssé agresszív az íze. Fontos, hogy aprítás után gyorsan meg kell enni, mert kimegy belõle az aromás kénes anyag, ami a védõhatást adja.