Bioszféra
Ez így van! Persze jóság a fûszer, nem véletlenül esszük, a legtöbb ráadásnak gyógynövény is. Egyszer olvastam, hogy minden nép konyháját azok a fûszerek jellemzik, amelyek az adott helyszínen honos betegségekre jók. Nem tudom, mennyi benne az igazság, de egész logikusnak túûnik. Viszont amit ma az átlag konyhában használunk, az nem épp a magyaros fûszerezés (mert az nem pirospaprikából áll, ugye...) egyáltalában.
Másrészrõl ha valaki zöldfûszert használ (nálam az erkélyen nõnek, ill. muternak a telkén Paloznakon), azoknak sokkal szelídebb, finomabb ízük van, friss illóolajokkal, így kevesebb kell belõlük, mint a szárítottakból. Aki csak teheti, ültessen, nevelgessen maga fûszereket, élvezetesebb lesz tõlük minden. Egyetlen lestyán egy 10 tagú család leveseit, fõzelékeit képes ízesíteni évtizedekig is (tormához hasonlóan kiirthatatlan...), a tárkony is gyönyörû nagyra megnõ a szabadban, bokrosodik, muternál derékig ér és akkora bokor, mintha hamburgeren hízlalt amerikai hármasikrek állnának a helyén. A rozmaring hasonlóan szuper ételízesítõ, mondjuk õt illik teleltetni, mert a nagy fagyot nem annyira szereti. Majoránnát, szurokfüvet, borsikafüvet, bazsalikomot is bárki vethet. A teának való mentafélékrõl nem is beszélve, illetve itt a citromfû is, ami salátába is remek, illetve szintén finom teának.
Bors? Hm, van olyan, valóban, de nem a legjobb, mindennek egyeníze lesz tõle. Paprikából nyáron jobb a friss, a pirospaprikám viszont csodás ízû bajai termék, kedvenc parasztjaim nagyszerû áruja, abból néha elnyalintok egy kiskanálnyit, olyan jó paprikaízû. A legdrágább bolti meg se közelíti... (Mondjuk ezeknek a termelõknek a paprikáit veszem vagy 20 éve, nyersen is iszonyú finomak, amiket árulnak, az étkezési paprika is meg a fûszer is zamatos, igazi magyar ízekkel teli növény. A paradicsomjuk meg beszél, olyan finom. Jó helyen laknak, sokat dolgoznak érte, hogy ilyen legyen, de nagyon jó eredménnyel.)
Én egyedül a fokhagymát viszem túlzásba, de iszonyúan szeretem. Az este is lángost sütöttem vacsira, 9 nagy gerezdet kevertem el egy kis pohár tejfölben, úgy faltuk a lángosokat, ezzel bekenve. :-)
Másrészrõl ha valaki zöldfûszert használ (nálam az erkélyen nõnek, ill. muternak a telkén Paloznakon), azoknak sokkal szelídebb, finomabb ízük van, friss illóolajokkal, így kevesebb kell belõlük, mint a szárítottakból. Aki csak teheti, ültessen, nevelgessen maga fûszereket, élvezetesebb lesz tõlük minden. Egyetlen lestyán egy 10 tagú család leveseit, fõzelékeit képes ízesíteni évtizedekig is (tormához hasonlóan kiirthatatlan...), a tárkony is gyönyörû nagyra megnõ a szabadban, bokrosodik, muternál derékig ér és akkora bokor, mintha hamburgeren hízlalt amerikai hármasikrek állnának a helyén. A rozmaring hasonlóan szuper ételízesítõ, mondjuk õt illik teleltetni, mert a nagy fagyot nem annyira szereti. Majoránnát, szurokfüvet, borsikafüvet, bazsalikomot is bárki vethet. A teának való mentafélékrõl nem is beszélve, illetve itt a citromfû is, ami salátába is remek, illetve szintén finom teának.
Bors? Hm, van olyan, valóban, de nem a legjobb, mindennek egyeníze lesz tõle. Paprikából nyáron jobb a friss, a pirospaprikám viszont csodás ízû bajai termék, kedvenc parasztjaim nagyszerû áruja, abból néha elnyalintok egy kiskanálnyit, olyan jó paprikaízû. A legdrágább bolti meg se közelíti... (Mondjuk ezeknek a termelõknek a paprikáit veszem vagy 20 éve, nyersen is iszonyú finomak, amiket árulnak, az étkezési paprika is meg a fûszer is zamatos, igazi magyar ízekkel teli növény. A paradicsomjuk meg beszél, olyan finom. Jó helyen laknak, sokat dolgoznak érte, hogy ilyen legyen, de nagyon jó eredménnyel.)
Én egyedül a fokhagymát viszem túlzásba, de iszonyúan szeretem. Az este is lángost sütöttem vacsira, 9 nagy gerezdet kevertem el egy kis pohár tejfölben, úgy faltuk a lángosokat, ezzel bekenve. :-)