Nem tudom, mi ez itt idén, de nem tudok olyan helyre menni, ahol ne lenne egy rakat m. steppicola. Dr. Siller Irént kérdeztem személyesenvidám, hogy mi az oka ennek. Más években találok 6 darabot, rádobom a pizzára azt' kész, most meg még a gombaszakellenõri tanfolyamról is el kellett szöknöm, hogy a sóskúti kucsmákat is leigázzamnevet. Szóval õk, a tartósan hûvös, csapadékosabb idõjárással magyarázzák ezt. Szerintem a téli csapadék sem volt mellékes, így belefért a gyatrább március, annyi esõ volt, hogy a felsõ talajréteget benedvesítse, amikor kellett. Az is egy más téma, hogy teljesen hülye helyeken kell a pusztai kucsmagombát keresni. A legjobb az elhanyagoltabb gyümölcsösökben, szõlõkben. Illetve az olyan igénytelen nyitott helyeken, amire azt mondod: itt nem nõhet gomba. Vagy, agyagos vakondtúrás is jót jelent. A legfinomabb? A pusztait tartják a legtöbbre (én is), aztán az ízletes stb. A cseh azért jó, mert õ a legkorábbi, a legmegbízhatóbb. Nagyon hûséges a termõhelyéhez, és amikor "ideje van", mindig van elég nedvesség a földben, hogy kigyüjjön. Valami fószer -akivel jól össze is vesztem a fórumon, "odaát"- idén 220 kilót szedett belõle. Ipari gombászás...