Bioszféra
Nem tudom, mi ez itt idén, de nem tudok olyan helyre menni, ahol ne lenne egy rakat m. steppicola. Dr. Siller Irént kérdeztem személyesen
, hogy mi az oka ennek. Más években találok 6 darabot, rádobom a pizzára azt' kész, most meg még a gombaszakellenõri tanfolyamról is el kellett szöknöm, hogy a sóskúti kucsmákat is leigázzam
. Szóval õk, a tartósan hûvös, csapadékosabb idõjárással magyarázzák ezt. Szerintem a téli csapadék sem volt mellékes, így belefért a gyatrább március, annyi esõ volt, hogy a felsõ talajréteget benedvesítse, amikor kellett. Az is egy más téma, hogy teljesen hülye helyeken kell a pusztai kucsmagombát keresni. A legjobb az elhanyagoltabb gyümölcsösökben, szõlõkben. Illetve az olyan igénytelen nyitott helyeken, amire azt mondod: itt nem nõhet gomba. Vagy, agyagos vakondtúrás is jót jelent. A legfinomabb? A pusztait tartják a legtöbbre (én is), aztán az ízletes stb. A cseh azért jó, mert õ a legkorábbi, a legmegbízhatóbb. Nagyon hûséges a termõhelyéhez, és amikor "ideje van", mindig van elég nedvesség a földben, hogy kigyüjjön. Valami fószer -akivel jól össze is vesztem a fórumon, "odaát"- idén 220 kilót szedett belõle. Ipari gombászás...

