Nem csak a csuda tudja. A színeket a levelekben felhalmozódó cukrok okozzák, amik többen vannak, ha kedvezõ, napos idõszak elõzi meg a lombhullást. A konkrét fa-egyedre jellemzõ színt a talajkémia és a fa fajbéli sajátsága dönti el. Ha túl hirtelen lesz hideg, nyirkos õszi idõ, nem tudnak a cukrok átalakulni a megfelelõ színtestekké, így barnás-sárgás-zöldes anyag marad csak. A karotinoidok, antocianinok felhalmozódása akkor a legideálisabb, ha hûvös, de nem fagyos idõ van, sok napsütéssel. A csökkenõ napfénytartam miatt a levelek keringése lassan megáll, ekkor a benne lévõ cukrok, amik egyébként ugye a fát táplálnák, felhalmozódnak és a bomlásuk során keletkeznek a színeke adó összetevõk. A korán érkezõ hideg miatt viszont ennél korábban lehullanak, mert a fagy okán hirtelen szakad meg a nedvkeringés és esik le a levél - akár egyetlen éjjel alatt is egy egész fáról, láttam már ilyet.
Cikk róla: Link