Bioszféra
Nem véletlen,hogy a Börzsönyben a Kemence-patak és a Pléska-bérc találkozásánál lévõ ma rakodónak használt tágas térséget "Cukorházának" nevezik.A hazai középhegységeinkben a ritkább hegyi és a gyakoribb korai juharokat, az elsõ melegebb,fagymentes napsütötte tavaszi napokon a szijácsig megfúrták,szakszerûen csapolták, majd a szacharóz tartalmú felfogott szivárgó sejtnedvbõl rézüstökben fõztek cukorszirupot belõle.Persze az újvilági "cukorjuhar" nagyobb mennyiséget ad egy szezonban (kb. 15-20 kg kristályos cukor nyerhetõ ki),de ez az erdei mellékhaszonvétel a XVIII.-XIX. században bevált felhasználása volt az amúgy értékes faanyagot adó hazai juharfajoknak (csak a korai és hegyi juharokat használták erre).Aztán jött Kitaibel és forradalmasította a répacukorfõzést...de az már egy másik történet.. 
És egy cikk amiben bõvebben lehet olvasni a 2003-ban Év fája hegyi juharról és a cukorfõzésrõl..
Link

És egy cikk amiben bõvebben lehet olvasni a 2003-ban Év fája hegyi juharról és a cukorfõzésrõl..
Link