Bioszféra
Errõl jut eszembe (bár ez kissé más téma), az ottani borokban is véltem felfedezni különbséget, hamár az ottani kistájak, vidékek különbségeirõl tettél említést. Én pl. ahány bort ízlelgettem arrafelé, valahogy (szinte mindegyik fajtánál) az Abaúj-Hegyaljai borok jöttek be a legjobban, nem pedig a Tokaj-Hegyaljai (bár tudom más a borászati "tájfelosztás", mint a földrajzi). A Tállya-i vitte nálam a pálmát szinte mindig, aztán jöttek a mádiak, s így tovább. Valószínûleg ott más az ásványi összetétel (lehet, hogy ott még/kevésbé riolitosabb-zeolitosabb a talaj, stb...). Elnézést a kitérésért... Persze ez szinte mindenhol így van, nameg dûlõ kérdése is, úgyhogy olyan hatalmas felfedezést nem tettem, csak meg akartam osztani egy odavalósival ezt a gondolatomat.