Lehet, ősi fajtákat kéne választani, nem ezeket az agyonnemesítetteket? vagy ez is urbánlegend?

Nem hinnén, hogy urban legend. Van itt egy helyi fajta őszibarack, 2 helyről hallottam, hogy no permet, brutál gyorsan nő, jól terem (az egyik a szomszéd néni, a másik ember az egyetemen tanít agráronnevet).
Vagy tavaly a batul almám (persze az az egy darab, ami nem fagyott el), szóval az első termése makk(alma)egészséges volt, míg a már itt lévő OBI-s almán a 2 db alma is tiszta kukac lett.
Meggyet már írtam (helyin nincs monília, a bóti haldoklik).
Persze a helyi-régi fajtákból nem fog folyni a tömény cukoríz, de ez akár előny is lehetvidám

Illetve lehet csúnya dolog, de érdemes lehet még a nem őshonos szekcióval próbálkozni. Az indián banánom idén virágzott először (4 éves), meg is kötött néhány gyümölcs rajta, nincs károsító, -30-ig télálló, viszonylag későn hajt ki (a nagy szelet mondjuk nem szereti fiatal korában, meg a tűző napot sem).
Ugyanilyen előnyök a pirosbogyós ezüstfánál, csak sokkal gyorsabban nő/terem. Hurma is jó, de az én fagyveszélyes kertemben eddig majd minden évben elfagytak (aztán kihajtottak), kellene 2-3 év, amíg megerősödnek.