2025. március 09., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#10568
Bizony, egy jó férges vargánya...aztán két napig mûanyag szatyorban tárolva a 30 fokban, no az az igazividám Csak úgy serceg a zacskó a kelgyóktólnevet
#10567
Igazad lehet, már csak azért is, mert a sajttal etetett disznó húsa is sajtízû lesz... Ettõl függetlenül jómagam nem szeretem a kukacos gombát, s ennek örül az uram, mert így a tisztítást sose bízom rá...
#10565
Én ilyet nem mondtam. duhos
Nem kóstoltam, csak hallottam. De így elméletileg elég hihetõ. vidám Azért ki nem próbálnám a gombapörköltet kukac körítéssel.. nevet De ha szeretnéd, fõzök neked legközelebb és megkóstolhatod. nevet kacsint
#10564
Azt akarod mondani, hogy a kellemesen féregjárta erdei gombánál nincs ízletesebb? kacsint
#10560
Szerintem azok a kelgyók, mivel gombából vannak (azt esznek csak), olyan ízûek lehetnek mint a gombák. nevet
#10544
Megértem én, több túlélõ ismerõsöm van, egyik sem a gombapaprikásra gondol, amikor valami igazán jót szeretne enninevet
#10543
Köszönöm, az Õrség nekem egy kicsit messze van, azt hiszem akkor megpróbáljuk Zirc környékén. Eléggé nem szeretem ezt az 'árnyékra vetõdést', azaz ismeretlen helyen gombászni, ám az általam látogatott erdõkben -a késõbbi csapadékhullás miatt- még váratnak magukra a boletusok.
#10542
A kucsmagombát kihagytam, az is finom nevet
#10541
Gombásznak nehéz ilyet mondani, de gyerekkori gombamérgezésem miatt viszolygok a gombától. A pincecsiperkét, meg "okleveles gombaszakértõ" exnejem szedett gombáit kóstoltam meg, pöffeteget is, egyszer kísérletbõl a taplót(ezt nem felejtem el). Ebbõl a vargánya mellett a rántott "õzláb-kalap" volt a "nyerõ". Nomeg a kamrában tartott "zsákos laskát" ettem meg. Ráadásul exnejem megriasztott azzal, hogy a galóca véletlen odakerült egy spórája is mérgezést okozhat. Bocs, tudom hogy a gomba jól elkészítve finom, értékes táplálék, sajnálom. Ámbár volt olyan TIT-es oktató gombaszakértõ, aki a galóca ehetõvé tételével kísérletezett. még ma is él laza Gyerekkoromban vidéken nyaralva, a házigazda rendszeresen szedett gombát is. Megsózta, a tûzhely forró lapjára tette, "megkönnyesedett a só", megette. Én tízévesen, csak leutánoztam. Életre szóló élmény lett laza
#10540
Az index fórum gombázós topic szerint van a Bakonyban vargánya. Saját infóim szerint a Sümeg-Nyírád-Uzsa háromszögben lévõ tölgyerdõkben is van. Én kb. egy órája értem haza az Õrségbõl egy tele kosárnyival. Hozzáteszem, hogy nagyméretû 37x27x27 cm-es gombázós kosaram van. Elég sok volt még a rókagomba is, bár jóval kevesebb a múlt hetinél. Ám a legtöbbet gombagyûjtõbõl láttam... A trombitagomba hasonlóan a rókagombához nem kukacosodik, de majd csak szeptemberben lesz a szezonja. Addig biztos kitart a tavalyi termésbõl készített gombaporom.
#10539
Bár Nolitól kérdezted, válaszolok, hátha csak este jön vissza. A trombitagomba szinte egyáltalán nem kukacosodik! A kíváló íze miatt ez teszi még értékessé.
#10538
Exnejem áztatni szokta azt amelyik nem ázik szét nevet A "lakók" szépen kijöttek maguktól is többnyíre, ami benne marad-benne marad. Protein laza
#10537
Bocs, elõtte "kiszemezed" a gombát vagy beledarálod a lakóját is laza
Én mindig "ráleltem kajában a kukucra... kivéve amit lenyeltem laza
Milyen finom a rántott õzláb-kalap, de mindig akad benne sült kukuc vagy kis rovar laza sztem komoly türelemjáték teljesen kiválogatni õket, hacsak be nem áztatod alaposan laza Jól átfõzve, átsütve nem is veszi észre az ember laza Ha már nem mozog, mit tudja az ember mi az a kis fehéres vagy sötét szétfõtt vacak laza
#10535
Bizony, bár én a cseresznyébõl nem csinálok nagy gondot. Gyerekkoromban mindig a fákról legeltem, és lecsúszott néhány lakó is. Persze más ha észreveszem, hogy kukacos, akkor azért nem kóstolom meg. Szóval a lényeg az, hogy nem kevés ismerõsöm nyaggat, hogy vigyek nekik vargányát. Aztán mikor látják, hogy van bennük néhány lakó, teljesen meg vannak rökönyödve. Hiába mondom, hogy farigcsálják a szélétõl, nem kell nekik. Vesznek szárítva a boltban...Én meg mosolygok, mert azokban sokkal több van, szépen látszanak a likak (kukacjáratok) még szárított állapotban is.
#10533
Nem voltam fenn tavasz óta (nem bírom a meleget, meg dolgoztam is), de a piacon elég kevéske volt helyi. Rókagomba volt sok még kedden.
#10532
Hát, én most csináltam egy csokis málnatortát (málna, meg szedermálna van benne/rajta), ebben nincs állat, az tuti, egyenként szoktam kimosni a málnákat, amelyek emberi fogyasztásra kerülnek...

beillesztett kép

#10531
Tényleg Noli, van most a Bakonyban vargánya? Holnap megyek arra.
#10530
Astral, a cseresznyét se nagyon nézegeti az ember ha fáról csipeget megesik, már kettéharaptad a kukucot, mire kiköpöd laza Én sem akarok illúziót rombolni, huszonöt éve megesett, málnát is szedtem két egymást követõ nyáron. Megfizették, eleve osztályozva kellett szedni, az "extra" (szép, nagyszemû, egészséges) szinte azonnal ment a hûtõházba a "benne lakóval" együtt. A löttyedt, széthulló "hordós" málna szörpnek volt szánva, hangyával, beledöglött léggyel miegyéb rovarral együtt. Bár szûrik és sterilizálják, nomeg "sosem tudjuk mitõl hízunk"laza
Ui: lehet hogy hazudik a média, pár éve nagy port vert fel két európai országban is, hogy emberhúst árultak a piacon, vették mint a cukrot laza Egy néni emberi lábszárcsontot vett marhalábszár helyett, egy orvos felismerte. Ismeritek a viccet: milyen finom és olcsó a "*****" kaja. Érdekes hogy még nem láttak itthon "*****" temetõt laza
#10528
Khm, szerinted miért nem veszek boltban szárított gombát? :-)
Amíg a saját szedésû tavalyi fekete trombitácskák szárítva-õrölve ott figyelnek a fõszeres polcomon, nem esem kétségbe. :-))
#10526
Bizony finomabbnevetEgyébként, ha jól sikerült a szárítás szépen kipotyognak belõle, és a tálca alján ott nyüzsögnek az elszáradt kelgyóknevet. Persze rosseb tudja, hogy maradt-e benne és milyen mértékben. Egyébként volt szerencsém valahol Vác környékén betekintenem egy ilyen gombaszárító üzem munkájába. Háát csak annyit mondanék, hogy senkinek se legyenek illúziói. Aki sokszor eszik vargányát, az lenyel több-kevesebb kukacot isnevet
#10448
Annyi hús kell bele, attól csak ízletesebb leszvidám
#10446
Nekem semmi bajom a rendes hüllõvel, a kikacokat viszont nem kedvelem gombában (meg semmi kajában).
#10444
vidám
Az nem kélgyó hanem kelgyó, nem mindegynevet
Jövõ héten úgyis mennem kell Veszprémbe, viszek Neked kélgyót is meg kelgyót is laza
#10414
Te Floo, a szárított kikac finomabb a frissnél? ;-)

Faterom valamikor 4 éve szedett irdatlan sok vargányát nyáron, amelyben alig volt kukacos, én abból rengeteget szárítottam, tavaly fogyott el.
#10413
laza
De, sajna elég sok a kukacos, úgy válogattam ki a rántani való nagyobb darabokat, hogy mindegyiknek levágtam a szélét, és általában abban a részében kevesebb eséllyel volt kukac!
A kisebb darabokat pörköltnek szeltem fel, a kukacosakat megszárítjuk!
Egyébként tökéletes idõ van vargányának, az esõ elõtt meleg volt az erdõ, ráesett az esõ, és a kulcs ott volt, hogy nem jött rá 30 fok, hanem maradt a 20-26 fokon belül a T, volt közbe-közbe esõ, vagyis szeptemberi viszonyok voltak, és júniusban akkor van sok vargánya, ha olyan az idö mint szeptemberben!
Forditva is igaz, ha szeptemberben kánikulai meleg van, akkor nincs vargányadömping!
#10411
Tegnap 20 db, ma olyan 30 db vargányát szedtem, meg ott is hagytam jópárat, remélem nem szedi le õket senki, meg az éjjeli köd és a napokban lehullott esõ kifejti jótékony hatását Link Link Link Link Link

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-03-09 04:23:10

Budapest III. - Flórián tér

2.0 °C

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136812

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.