Bioszféra
Bizony, egy jó férges vargánya...aztán két napig mûanyag szatyorban tárolva a 30 fokban, no az az igazi
Csak úgy serceg a zacskó a kelgyóktól


Igazad lehet, már csak azért is, mert a sajttal etetett disznó húsa is sajtízû lesz... Ettõl függetlenül jómagam nem szeretem a kukacos gombát, s ennek örül az uram, mert így a tisztítást sose bízom rá...
Én ilyet nem mondtam.
Nem kóstoltam, csak hallottam. De így elméletileg elég hihetõ.
Azért ki nem próbálnám a gombapörköltet kukac körítéssel..
De ha szeretnéd, fõzök neked legközelebb és megkóstolhatod.

Nem kóstoltam, csak hallottam. De így elméletileg elég hihetõ.




Azt akarod mondani, hogy a kellemesen féregjárta erdei gombánál nincs ízletesebb?

Szerintem azok a kelgyók, mivel gombából vannak (azt esznek csak), olyan ízûek lehetnek mint a gombák.

Megértem én, több túlélõ ismerõsöm van, egyik sem a gombapaprikásra gondol, amikor valami igazán jót szeretne enni

Köszönöm, az Õrség nekem egy kicsit messze van, azt hiszem akkor megpróbáljuk Zirc környékén. Eléggé nem szeretem ezt az 'árnyékra vetõdést', azaz ismeretlen helyen gombászni, ám az általam látogatott erdõkben -a késõbbi csapadékhullás miatt- még váratnak magukra a boletusok.
Gombásznak nehéz ilyet mondani, de gyerekkori gombamérgezésem miatt viszolygok a gombától. A pincecsiperkét, meg "okleveles gombaszakértõ" exnejem szedett gombáit kóstoltam meg, pöffeteget is, egyszer kísérletbõl a taplót(ezt nem felejtem el). Ebbõl a vargánya mellett a rántott "õzláb-kalap" volt a "nyerõ". Nomeg a kamrában tartott "zsákos laskát" ettem meg. Ráadásul exnejem megriasztott azzal, hogy a galóca véletlen odakerült egy spórája is mérgezést okozhat. Bocs, tudom hogy a gomba jól elkészítve finom, értékes táplálék, sajnálom. Ámbár volt olyan TIT-es oktató gombaszakértõ, aki a galóca ehetõvé tételével kísérletezett. még ma is él
Gyerekkoromban vidéken nyaralva, a házigazda rendszeresen szedett gombát is. Megsózta, a tûzhely forró lapjára tette, "megkönnyesedett a só", megette. Én tízévesen, csak leutánoztam. Életre szóló élmény lett


Az index fórum gombázós topic szerint van a Bakonyban vargánya. Saját infóim szerint a Sümeg-Nyírád-Uzsa háromszögben lévõ tölgyerdõkben is van. Én kb. egy órája értem haza az Õrségbõl egy tele kosárnyival. Hozzáteszem, hogy nagyméretû 37x27x27 cm-es gombázós kosaram van. Elég sok volt még a rókagomba is, bár jóval kevesebb a múlt hetinél. Ám a legtöbbet gombagyûjtõbõl láttam... A trombitagomba hasonlóan a rókagombához nem kukacosodik, de majd csak szeptemberben lesz a szezonja. Addig biztos kitart a tavalyi termésbõl készített gombaporom.
Bár Nolitól kérdezted, válaszolok, hátha csak este jön vissza. A trombitagomba szinte egyáltalán nem kukacosodik! A kíváló íze miatt ez teszi még értékessé.
Exnejem áztatni szokta azt amelyik nem ázik szét
A "lakók" szépen kijöttek maguktól is többnyíre, ami benne marad-benne marad. Protein


Bocs, elõtte "kiszemezed" a gombát vagy beledarálod a lakóját is 
Én mindig "ráleltem kajában a kukucra... kivéve amit lenyeltem
Milyen finom a rántott õzláb-kalap, de mindig akad benne sült kukuc vagy kis rovar
sztem komoly türelemjáték teljesen kiválogatni õket, hacsak be nem áztatod alaposan
Jól átfõzve, átsütve nem is veszi észre az ember
Ha már nem mozog, mit tudja az ember mi az a kis fehéres vagy sötét szétfõtt vacak

Én mindig "ráleltem kajában a kukucra... kivéve amit lenyeltem

Milyen finom a rántott õzláb-kalap, de mindig akad benne sült kukuc vagy kis rovar




Bizony, bár én a cseresznyébõl nem csinálok nagy gondot. Gyerekkoromban mindig a fákról legeltem, és lecsúszott néhány lakó is. Persze más ha észreveszem, hogy kukacos, akkor azért nem kóstolom meg. Szóval a lényeg az, hogy nem kevés ismerõsöm nyaggat, hogy vigyek nekik vargányát. Aztán mikor látják, hogy van bennük néhány lakó, teljesen meg vannak rökönyödve. Hiába mondom, hogy farigcsálják a szélétõl, nem kell nekik. Vesznek szárítva a boltban...Én meg mosolygok, mert azokban sokkal több van, szépen látszanak a likak (kukacjáratok) még szárított állapotban is.
Nem voltam fenn tavasz óta (nem bírom a meleget, meg dolgoztam is), de a piacon elég kevéske volt helyi. Rókagomba volt sok még kedden.
Hát, én most csináltam egy csokis málnatortát (málna, meg szedermálna van benne/rajta), ebben nincs állat, az tuti, egyenként szoktam kimosni a málnákat, amelyek emberi fogyasztásra kerülnek...
Astral, a cseresznyét se nagyon nézegeti az ember ha fáról csipeget megesik, már kettéharaptad a kukucot, mire kiköpöd
Én sem akarok illúziót rombolni, huszonöt éve megesett, málnát is szedtem két egymást követõ nyáron. Megfizették, eleve osztályozva kellett szedni, az "extra" (szép, nagyszemû, egészséges) szinte azonnal ment a hûtõházba a "benne lakóval" együtt. A löttyedt, széthulló "hordós" málna szörpnek volt szánva, hangyával, beledöglött léggyel miegyéb rovarral együtt. Bár szûrik és sterilizálják, nomeg "sosem tudjuk mitõl hízunk"
Ui: lehet hogy hazudik a média, pár éve nagy port vert fel két európai országban is, hogy emberhúst árultak a piacon, vették mint a cukrot
Egy néni emberi lábszárcsontot vett marhalábszár helyett, egy orvos felismerte. Ismeritek a viccet: milyen finom és olcsó a "*****" kaja. Érdekes hogy még nem láttak itthon "*****" temetõt


Ui: lehet hogy hazudik a média, pár éve nagy port vert fel két európai országban is, hogy emberhúst árultak a piacon, vették mint a cukrot


Khm, szerinted miért nem veszek boltban szárított gombát? :-)
Amíg a saját szedésû tavalyi fekete trombitácskák szárítva-õrölve ott figyelnek a fõszeres polcomon, nem esem kétségbe. :-))
Amíg a saját szedésû tavalyi fekete trombitácskák szárítva-õrölve ott figyelnek a fõszeres polcomon, nem esem kétségbe. :-))
Bizony finomabb
Egyébként, ha jól sikerült a szárítás szépen kipotyognak belõle, és a tálca alján ott nyüzsögnek az elszáradt kelgyók
. Persze rosseb tudja, hogy maradt-e benne és milyen mértékben. Egyébként volt szerencsém valahol Vác környékén betekintenem egy ilyen gombaszárító üzem munkájába. Háát csak annyit mondanék, hogy senkinek se legyenek illúziói. Aki sokszor eszik vargányát, az lenyel több-kevesebb kukacot is



Nekem semmi bajom a rendes hüllõvel, a kikacokat viszont nem kedvelem gombában (meg semmi kajában).

Az nem kélgyó hanem kelgyó, nem mindegy

Jövõ héten úgyis mennem kell Veszprémbe, viszek Neked kélgyót is meg kelgyót is

Te Floo, a szárított kikac finomabb a frissnél? ;-)
Faterom valamikor 4 éve szedett irdatlan sok vargányát nyáron, amelyben alig volt kukacos, én abból rengeteget szárítottam, tavaly fogyott el.
Faterom valamikor 4 éve szedett irdatlan sok vargányát nyáron, amelyben alig volt kukacos, én abból rengeteget szárítottam, tavaly fogyott el.

De, sajna elég sok a kukacos, úgy válogattam ki a rántani való nagyobb darabokat, hogy mindegyiknek levágtam a szélét, és általában abban a részében kevesebb eséllyel volt kukac!
A kisebb darabokat pörköltnek szeltem fel, a kukacosakat megszárítjuk!
Egyébként tökéletes idõ van vargányának, az esõ elõtt meleg volt az erdõ, ráesett az esõ, és a kulcs ott volt, hogy nem jött rá 30 fok, hanem maradt a 20-26 fokon belül a T, volt közbe-közbe esõ, vagyis szeptemberi viszonyok voltak, és júniusban akkor van sok vargánya, ha olyan az idö mint szeptemberben!
Forditva is igaz, ha szeptemberben kánikulai meleg van, akkor nincs vargányadömping!