2025. március 14., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#13223
Rizikeileg bizony nekem is jelentõs a lemaradásom. Tavaly pedig többször is jó adaggal gyûjtöttem néhány megyebéli lucosban (lucfenyvesit), és kitûnõ rántotta készült belõle. Most, hogy leírtam, rá is kapcsoltak a nyálcsatornáim. nevet De nem hogy rizike, még õzláb vagy csiperke sem került idén mnég asztalra.. Remélem, a héten ki tudom elégíteni õszi gasztronómiai igényeimet. nevet
#13187
Noli, szerencsés vagy nekem elment a kedvem tõle, exnejem gyakorta felhasználta, szinte mindenbe tett "zsákfület" amíg élt a "zsák" laza
#13186
Mi anno rönkökön neveltünk laskát. Nagyon finom gomba.

Szép volt nagyon a barlang környéke és a barlang, de nekem a tegnapi kirándulásból az avasi templom (Miskolc) temetõje volt különös hangulatú hely..
#13184
Köszi szépen!
Egy régi volt kolléganõm férje termelt fóliban laskát, zsákokon, na tõle anno rengeteget kaptam, szerintem akkor lettem laskafüggõ... :-) Végül is minden gomba nagyon finom....
Jövõ hét utáni héten még szabin leszek, azért bízom egy kis erdei jóságban, ha már a szeptemberi idõszak nem volt jó... Rizike például még nem került elém idén...
#13179
Aztat sajnos nem tudom, termesztõket kéne megkeresni.. Volt szomszédunk nagybani csiperketermesztõ, a fóliasátrába beláttam idõnként, ahol vastagon burjánoztak a nagy komposzthalmokon a szürkésfehér telepek. nevet De immár 8. éve egy deka kertünk sincs, úgyhogy gomba és zöldség esetén marad a nagymama és a piac..
Itt van leírás a termesztési körülményekrõl (de csak laskára és csipire..): Link (lap legalja)
#13169
Ezt még nem hallottam.
#13167
Három éve láttam Budafokon (Pala utcavidám), hogy valaki tintagombát szárít egy cserényen. Megkérdeztem, hogy honnan, azt mondta, hogy termesztett, és mutatott a pincéje felé. Mivel nem volt túlságosan közlékeny többet nem tudtam kiszedni belõle, de én is úgy tudom, hogy temesztik.
#13166
Én a gombásztanfolyamon tanultam, hogy ebben is van, ha kevés is. Ez egyéni érzékenység miatt azonban ez is járhat kellemetlen élményekkel, ezért az a biztos, ha nem tintázik be rá a delikvens. Egyébként valamikor 2-3 éve ha jól emlékszem, volt róla cikk az ÉT vagy a Term.Vil. egyik számában is.
Ha termesztik, akkor már csak az a kérdésem, hogy hol lehet hozzájutni az oltott termõközeghez? Valamiért amolyan "nekemilyenazonnalkell" érzésem lett. :-)
#13165
Nem csak kísérleteznek, hanem termesztik is. Ugyanolyan hõkezelt szalma- vagy fûrészportörmeléken lehet nevelni, mint a csiperkét. Annyi különbséggel, hogy a spórák csírázásához a tintának kell fény, a csipinek nem.

Én a gyakorlatokon kiemel(t)em a gyapjas különbözõségét a többi tintagombától, mert mindenütt ezt olvastam, és elõdöm is így tanította. Az viszont biztos, hogy még nem próbáltam ki. szegyenlos
#13162
Mivel minden tintagombában eltérõ a koprin mennyisége, s minden emberben eltérõ az érzékenység, ezért TILOS, anno a tanfolyamon úgy tanították, hogy arról könnyû megjegyezni, hogy tintagombához ne tintázzon be az ember. :-)
Extrém esetben akár 48 órával a gomba elõtt/után ivott alkohol is okoz problémát.

Egyébként valóban a gyapjasnak a legalacsonyabb a koprintartalma és ez a legfinomabb is közülük. Úgy tudom, kísérleteztek a termesztésbe vonásával is.
#13150
Gyapjasra lehet szeszt inni, én úgy tudom, csak ráncosra, meg kertire nem. De erõsítseket, vagy cáfoljatok, mert ma innék egy keveset és ha meglátok egy gyapjast örömömbe biztos be is falom:-)
#13149
Sajnos pár óra alatt elfolyósodnak, így ezt tényleg csak frissen lehet enni. Néhány éve még itt a házunk melletti gyepen is nõtt, csak azóta hatszor feltúrták a gyepet, így kipusztultak a kis kedvenceink... :-(
#13148
Majd szerzek egy "csillagkaput" nevet
#13147
És nem is kicsik (bár igen sok kicsi is van elszórva az egész kertben) mellédugtam a 42-es csizmám orrát nevet Van kicsi, vékony összehajtható, de jó hõtároló (belsõ fémfóliás) táskám (honvédségi), leszedem a gombákat és postán elküldöm esetleg laza
#13146
Ha lenne teleportkapu a kertedben, meg is látogatnálak egy kis tintagombáért... :-)
#13145
Noli, kedvem lenne kipróbálni a receptet, alkoholt hosszú évek óta nem iszom, gyerekkkori mérgezésem óta a gombát se nagyon kedvelem, bár ma éppen gombával kevert pörköltet nokedlivel vegyes savsággal ebédeltem laza elõtte "honvédségihez" hasonló jó sûrû, húsos gulyás, utána sütemény nevet A lényeg, ma már gombát is ettem bár az pince-csiperke volt nevet OFF nem bajlódok a fõzéssel, napi 700.- Ft-ért idehozzák a kaját, többféle között lehet választani; két idõs néni fõz, pont úgy ahogy szeretem - fûszeres, "vidékiesen" mindenben "megadják a módját" és a mennyiségét; szívbetegnek lehet hogy kissé nehéz (nekem nem, nagyon ízlik, "egész napra elég", nem reggelizem, vacsorára is csak épp hogy valamit) légmentesen lezárt mûa. edényben hozzák még melegen, mosogatnom sem kell utána, most pedig lefõtt a friss kávé laza
#13144
Nyaaaaamm gyapjas tintagombaaaaa
kevéske zsiradékon fokhagymával megsütve isteni, csak alkoholt nem szabad elõtte-utána jó pár óráig inni. Akkor kell leszedni, amikor még szép fehér és kúpos, ha elkezd elfolyósodni, már nem jó, ja és azonnal fel kell használni.
#13142
A délelõtti laskavadászat eredménye 3 db gombanevet
Már látni kicsiket is, ha most megáznak, kedden délután lehet is menni, megindult a szezon juhéjjjnevetnevet

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-03-14 01:03:08

Ercsi

7.7 °C

13500

RH: 74 | P: 1002.3

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136812

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.