Bioszféra
Rizikeileg bizony nekem is jelentõs a lemaradásom. Tavaly pedig többször is jó adaggal gyûjtöttem néhány megyebéli lucosban (lucfenyvesit), és kitûnõ rántotta készült belõle. Most, hogy leírtam, rá is kapcsoltak a nyálcsatornáim.
De nem hogy rizike, még õzláb vagy csiperke sem került idén mnég asztalra.. Remélem, a héten ki tudom elégíteni õszi gasztronómiai igényeimet.


Noli, szerencsés vagy nekem elment a kedvem tõle, exnejem gyakorta felhasználta, szinte mindenbe tett "zsákfület" amíg élt a "zsák"

Mi anno rönkökön neveltünk laskát. Nagyon finom gomba.
Szép volt nagyon a barlang környéke és a barlang, de nekem a tegnapi kirándulásból az avasi templom (Miskolc) temetõje volt különös hangulatú hely..
Szép volt nagyon a barlang környéke és a barlang, de nekem a tegnapi kirándulásból az avasi templom (Miskolc) temetõje volt különös hangulatú hely..
Köszi szépen!
Egy régi volt kolléganõm férje termelt fóliban laskát, zsákokon, na tõle anno rengeteget kaptam, szerintem akkor lettem laskafüggõ... :-) Végül is minden gomba nagyon finom....
Jövõ hét utáni héten még szabin leszek, azért bízom egy kis erdei jóságban, ha már a szeptemberi idõszak nem volt jó... Rizike például még nem került elém idén...
Egy régi volt kolléganõm férje termelt fóliban laskát, zsákokon, na tõle anno rengeteget kaptam, szerintem akkor lettem laskafüggõ... :-) Végül is minden gomba nagyon finom....
Jövõ hét utáni héten még szabin leszek, azért bízom egy kis erdei jóságban, ha már a szeptemberi idõszak nem volt jó... Rizike például még nem került elém idén...
Aztat sajnos nem tudom, termesztõket kéne megkeresni.. Volt szomszédunk nagybani csiperketermesztõ, a fóliasátrába beláttam idõnként, ahol vastagon burjánoztak a nagy komposzthalmokon a szürkésfehér telepek.
De immár 8. éve egy deka kertünk sincs, úgyhogy gomba és zöldség esetén marad a nagymama és a piac..
Itt van leírás a termesztési körülményekrõl (de csak laskára és csipire..): Link (lap legalja)

Itt van leírás a termesztési körülményekrõl (de csak laskára és csipire..): Link (lap legalja)
Három éve láttam Budafokon (Pala utca
), hogy valaki tintagombát szárít egy cserényen. Megkérdeztem, hogy honnan, azt mondta, hogy termesztett, és mutatott a pincéje felé. Mivel nem volt túlságosan közlékeny többet nem tudtam kiszedni belõle, de én is úgy tudom, hogy temesztik.

Én a gombásztanfolyamon tanultam, hogy ebben is van, ha kevés is. Ez egyéni érzékenység miatt azonban ez is járhat kellemetlen élményekkel, ezért az a biztos, ha nem tintázik be rá a delikvens. Egyébként valamikor 2-3 éve ha jól emlékszem, volt róla cikk az ÉT vagy a Term.Vil. egyik számában is.
Ha termesztik, akkor már csak az a kérdésem, hogy hol lehet hozzájutni az oltott termõközeghez? Valamiért amolyan "nekemilyenazonnalkell" érzésem lett. :-)
Ha termesztik, akkor már csak az a kérdésem, hogy hol lehet hozzájutni az oltott termõközeghez? Valamiért amolyan "nekemilyenazonnalkell" érzésem lett. :-)
Nem csak kísérleteznek, hanem termesztik is. Ugyanolyan hõkezelt szalma- vagy fûrészportörmeléken lehet nevelni, mint a csiperkét. Annyi különbséggel, hogy a spórák csírázásához a tintának kell fény, a csipinek nem.
Én a gyakorlatokon kiemel(t)em a gyapjas különbözõségét a többi tintagombától, mert mindenütt ezt olvastam, és elõdöm is így tanította. Az viszont biztos, hogy még nem próbáltam ki.
Én a gyakorlatokon kiemel(t)em a gyapjas különbözõségét a többi tintagombától, mert mindenütt ezt olvastam, és elõdöm is így tanította. Az viszont biztos, hogy még nem próbáltam ki.

Mivel minden tintagombában eltérõ a koprin mennyisége, s minden emberben eltérõ az érzékenység, ezért TILOS, anno a tanfolyamon úgy tanították, hogy arról könnyû megjegyezni, hogy tintagombához ne tintázzon be az ember. :-)
Extrém esetben akár 48 órával a gomba elõtt/után ivott alkohol is okoz problémát.
Egyébként valóban a gyapjasnak a legalacsonyabb a koprintartalma és ez a legfinomabb is közülük. Úgy tudom, kísérleteztek a termesztésbe vonásával is.
Extrém esetben akár 48 órával a gomba elõtt/után ivott alkohol is okoz problémát.
Egyébként valóban a gyapjasnak a legalacsonyabb a koprintartalma és ez a legfinomabb is közülük. Úgy tudom, kísérleteztek a termesztésbe vonásával is.
Gyapjasra lehet szeszt inni, én úgy tudom, csak ráncosra, meg kertire nem. De erõsítseket, vagy cáfoljatok, mert ma innék egy keveset és ha meglátok egy gyapjast örömömbe biztos be is falom:-)
Sajnos pár óra alatt elfolyósodnak, így ezt tényleg csak frissen lehet enni. Néhány éve még itt a házunk melletti gyepen is nõtt, csak azóta hatszor feltúrták a gyepet, így kipusztultak a kis kedvenceink... :-(
És nem is kicsik (bár igen sok kicsi is van elszórva az egész kertben) mellédugtam a 42-es csizmám orrát
Van kicsi, vékony összehajtható, de jó hõtároló (belsõ fémfóliás) táskám (honvédségi), leszedem a gombákat és postán elküldöm esetleg


Ha lenne teleportkapu a kertedben, meg is látogatnálak egy kis tintagombáért... :-)
Noli, kedvem lenne kipróbálni a receptet, alkoholt hosszú évek óta nem iszom, gyerekkkori mérgezésem óta a gombát se nagyon kedvelem, bár ma éppen gombával kevert pörköltet nokedlivel vegyes savsággal ebédeltem
elõtte "honvédségihez" hasonló jó sûrû, húsos gulyás, utána sütemény
A lényeg, ma már gombát is ettem bár az pince-csiperke volt
OFF nem bajlódok a fõzéssel, napi 700.- Ft-ért idehozzák a kaját, többféle között lehet választani; két idõs néni fõz, pont úgy ahogy szeretem - fûszeres, "vidékiesen" mindenben "megadják a módját" és a mennyiségét; szívbetegnek lehet hogy kissé nehéz (nekem nem, nagyon ízlik, "egész napra elég", nem reggelizem, vacsorára is csak épp hogy valamit) légmentesen lezárt mûa. edényben hozzák még melegen, mosogatnom sem kell utána, most pedig lefõtt a friss kávé




Nyaaaaamm gyapjas tintagombaaaaa
kevéske zsiradékon fokhagymával megsütve isteni, csak alkoholt nem szabad elõtte-utána jó pár óráig inni. Akkor kell leszedni, amikor még szép fehér és kúpos, ha elkezd elfolyósodni, már nem jó, ja és azonnal fel kell használni.
kevéske zsiradékon fokhagymával megsütve isteni, csak alkoholt nem szabad elõtte-utána jó pár óráig inni. Akkor kell leszedni, amikor még szép fehér és kúpos, ha elkezd elfolyósodni, már nem jó, ja és azonnal fel kell használni.