Bioszféra
Értem, köszönöm a választ! Ha lesz saját vaníliám, hasonlóképp cselekszem majd. :-) Csuda jó dolog lehetett vaníliarudakat készíteni! Vajon mekkora üvegház kellene az egész ország igényeit ellátni hazai vaníliával? Persze biztosan drágább volna a trópusinál, meg ugye a kézi beporzásra is kellene pár vállalkozó szellem... Amikor olvasgattam a vaníliáról régebben, írták, hogy nagyon fontos azon régiókban, ahol termesztik, mert sok-sok embernek ad munkát a beporzás. Nem vagyunk nagy sütisek, de ha csinálok valami vaníliásat, mindig rendes vaníliarúddal fõzöm a krémjét, nem mesterséges aromákkal. Össze sem lehet hasonlítani!
Köszi, igazából a legnagyobb nehézség az, hogy sokáig kell várni, míg egy tõ virágozni kezd - a mienkre legalábbis sokat kellett, bár ez nem is biztos, hogy az õ hibája volt.
A megporzás és a fermentálás viszont egészen egyszerû sufni-módszerekkel megoldható. Elõbbit én sima megnyálazott fogpiszkálóval végeztem - amúgy találomra, próba-szerencse alapon, akkor még nem szabadult rám a net a maga áldásaival. ;-)
Erjesztésre pedig beraktuk a papírba csomagolt terméseket az egyik üvegházi szaporítószekrénybe (sima fûtött üvegdoboz), ami világos, párás és nagyon meleg. Azután, amikorra megbarnultak, már csak szárítani kellett.
A megporzás és a fermentálás viszont egészen egyszerû sufni-módszerekkel megoldható. Elõbbit én sima megnyálazott fogpiszkálóval végeztem - amúgy találomra, próba-szerencse alapon, akkor még nem szabadult rám a net a maga áldásaival. ;-)
Erjesztésre pedig beraktuk a papírba csomagolt terméseket az egyik üvegházi szaporítószekrénybe (sima fûtött üvegdoboz), ami világos, párás és nagyon meleg. Azután, amikorra megbarnultak, már csak szárítani kellett.
Húdegratulálok!!!!!!! És irigyellek... Ha valaha lesz üvegházam, vanília tuti lesz benne. Az erjesztését miként oldottad meg? (asszem, amennyi oktatóanyag van a neten, a porzása a kisebbik gond...)
Hú, ez a videó boldogult botanász-koromat juttatja eszembe.
Olyan szerencse ért akkor, hogy az itteni botkertben épp nyílt a vanília, így próbálkozhattam a megporzásával. Egy virágzatból végül tizenvalahány termékenyült, marha büszke is voltam magamra, a legjobb az egészben mégis az volt (az élményen kívül persze), hogy végül sikerült néhányat igazi vaníliarúddá erjeszteni-szárítani. Ma is õrzök kettõt cukorban eltéve.
Ilyen a virágzat az elsõ nyíló virágokkal: Link
Pár héttel késõbb már jónéhány toktermésünk volt: Link

Ilyen a virágzat az elsõ nyíló virágokkal: Link
Pár héttel késõbb már jónéhány toktermésünk volt: Link
A kérdést eldöntheti a következõ link:
www.youtube.com/watch?v=Ya51CVKUERg 24-31. számú képei, amelyeken a kacsafarkú szender és az a bizonyos, ablakom elõtti virághalmaz egyaránt szerepel.
www.youtube.com/watch?v=Ya51CVKUERg 24-31. számú képei, amelyeken a kacsafarkú szender és az a bizonyos, ablakom elõtti virághalmaz egyaránt szerepel.
Köszönöm segitségeteket. Egészen más virág az, amit ablakom alatt a kacsafarkú szender megporoz. Grieg Morning-jában láttam olyat (erdõvel nyit a youtube-zene, a szebbnél szebb virágok között ismertem fel a miénkre is egy fehér virágra, amelyen a szender éppen dolgozott). Legközelebb pontositok. Mégegyszer köszönöm fáradozásotokat: Nolinak, Vikarelnek, Harinak!
Lehet, hogy van, amit a népnyelv így hív, én még nem hallottam. Gondolom, felétek lehet elterjedtebb a név.
szerk: egy ilyet találtam e néven: Heliotropium arborescens, így néz ki: Link
A virága formája alapján biztos tud enni belõle a szender. :-)
szerk: egy ilyet találtam e néven: Heliotropium arborescens, így néz ki: Link
A virága formája alapján biztos tud enni belõle a szender. :-)
Én korábban hallottam egy ismerõstõl, hogy egy tán kerti növényt vaníliának hívott, de már nem tudom melyik növény lehetett az.

A vanília egy trópusi orchidea, ami nem él meg ilyen égövön. Nem tudom, milyen virágra gondolhatsz! A vaníliát eredeti, mexikói élõhelyén egy Melipona nevû méhfaj porozza be, speciális igényû a virág ugyanis. Amit a boltban veszünk vaníliát, azt kézzel porozzák, egyenként minden virágát.
Link
Link