Bioszféra
Azért a bükkmakk szerintem sokkal jobb eledel, sokkal inkább ehetõ, mint a tölgyé és ráadásul nyersen, ahogy terem is finom, nem kell megõrölni meg mindenféle varázslattal elfeledtetni, hogy az tulajdonképpen micsoda is.
Az azzurik odalenn délen a fenyõmag mellett a bükkmakkal is készítik a pesto-t.Pörkölés után (magától lejön a maghéj) zöldséghez, salátákhoz is keverik.Már a bronzkorban is gyakran használt kiegészítõ emberi táplálékforrás volt (a tölgymakk mellett)Bár inkább ínséges idõkben "makkásztak".Sok helyen olajat is sajtoltak belõle.Mindezeknek köszönhetõen a bronzkortól indult meg a bükk- és tölgyerdõk mageredetû természetes felújulásának kálváriája.A középkorban, kora újkorban tovább teljesedett a disznókondák intenzív makkoltatásával.Vagyis nem igazán örülnénk, ha a kóstolgatás vagy ízlelgetés mellett az erdõjárók nagyban rákapnának a gyûjtésére.
...bár a gímek "makkporszívózásához" képest ez szinte semmi


Pedig a bikkmakk nagyon-nagyon finom, olajos magja van. Persze, nem a szõrös kupaccsal együtt kell megenni és a mag héját is le kell hántani
Azért túlzásba vinni nem ajánlom a fogyasztását, mert enyhén keserûmandula íze van. De megijedni sem kell, mert a disznóval ezt is nagyban etették és azoknak se lett semmi bajuk -legfeljebb levágták õket (miután meghíztak). Vagyis bátran eheted, csak ne ebbõl akarjál jóllakni. A vadhagyma viszont nekem nagyon jól csillapítja az étvágyamat és a szomjúságomat.
Borka elõzõ hozzászólásához: Köszönöm szépen, hála Istennek, volt szép téma bõven

Azért túlzásba vinni nem ajánlom a fogyasztását, mert enyhén keserûmandula íze van. De megijedni sem kell, mert a disznóval ezt is nagyban etették és azoknak se lett semmi bajuk -legfeljebb levágták õket (miután meghíztak). Vagyis bátran eheted, csak ne ebbõl akarjál jóllakni. A vadhagyma viszont nekem nagyon jól csillapítja az étvágyamat és a szomjúságomat.
Borka elõzõ hozzászólásához: Köszönöm szépen, hála Istennek, volt szép téma bõven

Köszönöm az információt nyírtémában, még nem is hallottam errõl! 
Szépeket fotóztál!

Szépeket fotóztál!

A nyírfa édes tavaszi nedvét régóta fogyasztják. Van, ahol viricsnek hívják, nálunk inkább egyszerûen nyírvíznek.
De most már szerintem késõ ezt iszogatni, a lombfakadás a nyírnél is befejezõdött.
Hadd ragadjam meg az alkalmat, néhány képem bemutatásához, melyek tegnapelõtt a környéken tett túrámon készültek:
Link Link Link
Link Link
Link Link
Link
Link
Link Link
Link Link
Javaslom: elég az elsõ linkre rákattintani és utána a balra nyílra mindig: így egyszerûbb is a megtakintésük
De most már szerintem késõ ezt iszogatni, a lombfakadás a nyírnél is befejezõdött.
Hadd ragadjam meg az alkalmat, néhány képem bemutatásához, melyek tegnapelõtt a környéken tett túrámon készültek:
Link Link Link
Link Link
Link Link
Link
Link
Link Link
Link Link
Javaslom: elég az elsõ linkre rákattintani és utána a balra nyílra mindig: így egyszerûbb is a megtakintésük

Ha már fa: létezik nyírfacukor is, igaz legtöbbször nem is nyírfából, hanem kukoricából készül: Link (fejvakagatós).