2025. május 02., péntek

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#22929
Azért a bükkmakk szerintem sokkal jobb eledel, sokkal inkább ehetõ, mint a tölgyé és ráadásul nyersen, ahogy terem is finom, nem kell megõrölni meg mindenféle varázslattal elfeledtetni, hogy az tulajdonképpen micsoda is.
#22927
Az azzurik odalenn délen a fenyõmag mellett a bükkmakkal is készítik a pesto-t.Pörkölés után (magától lejön a maghéj) zöldséghez, salátákhoz is keverik.Már a bronzkorban is gyakran használt kiegészítõ emberi táplálékforrás volt (a tölgymakk mellett)Bár inkább ínséges idõkben "makkásztak".Sok helyen olajat is sajtoltak belõle.Mindezeknek köszönhetõen a bronzkortól indult meg a bükk- és tölgyerdõk mageredetû természetes felújulásának kálváriája.A középkorban, kora újkorban tovább teljesedett a disznókondák intenzív makkoltatásával.Vagyis nem igazán örülnénk, ha a kóstolgatás vagy ízlelgetés mellett az erdõjárók nagyban rákapnának a gyûjtésére. nevet ...bár a gímek "makkporszívózásához" képest ez szinte semmi laza
#22926
Pedig a bikkmakk nagyon-nagyon finom, olajos magja van. Persze, nem a szõrös kupaccsal együtt kell megenni és a mag héját is le kell hántani nyelvnyujtas
Azért túlzásba vinni nem ajánlom a fogyasztását, mert enyhén keserûmandula íze van. De megijedni sem kell, mert a disznóval ezt is nagyban etették és azoknak se lett semmi bajuk -legfeljebb levágták õket (miután meghíztak). Vagyis bátran eheted, csak ne ebbõl akarjál jóllakni. A vadhagyma viszont nekem nagyon jól csillapítja az étvágyamat és a szomjúságomat.

Borka elõzõ hozzászólásához: Köszönöm szépen, hála Istennek, volt szép téma bõven nevet
#22925
Köszönöm az információt nyírtémában, még nem is hallottam errõl! nevet
Szépeket fotóztál! nevet
#22924
A nyírfa édes tavaszi nedvét régóta fogyasztják. Van, ahol viricsnek hívják, nálunk inkább egyszerûen nyírvíznek.
De most már szerintem késõ ezt iszogatni, a lombfakadás a nyírnél is befejezõdött.

Hadd ragadjam meg az alkalmat, néhány képem bemutatásához, melyek tegnapelõtt a környéken tett túrámon készültek:
Link Link Link
Link Link
Link Link
Link
Link
Link Link
Link Link

Javaslom: elég az elsõ linkre rákattintani és utána a balra nyílra mindig: így egyszerûbb is a megtakintésük nevet
#22922
Ha már fa: létezik nyírfacukor is, igaz legtöbbször nem is nyírfából, hanem kukoricából készül: Link (fejvakagatós).
#22918
Noli: [esõ] duhos

------------------

Egy kicsit kellemesebb téma...
Ehetõ vadnövényeink: Link nevet

Utolsó észlelés

2025-05-02 00:54:44

Ercsi

13.1 °C

04500

RH: 76 | P: 1018.4

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

139227

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 42. sorozata

MetNet | 2025-05-01 14:48

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 42.