Bioszféra
Van saccharum és saccharinum. Az elõbbi a cukor juhar, az utóbbi az ezüst juhar.
A cukorjuhar kifejezés alatt az Acer saccharum-ot, magyarul az ezüst juhart értjük.Az észak-amerikai kontinens keleti-északkeleti része az õshazája (pl. Appalache).Nálunk így nem õshonos, de kertekben,parkokban, fasorokban díszfaként megtalálható számos helyen itthon is.
Nem véletlen,hogy a Börzsönyben a Kemence-patak és a Pléska-bérc találkozásánál lévõ ma rakodónak használt tágas térséget "Cukorházának" nevezik.A hazai középhegységeinkben a ritkább hegyi és a gyakoribb korai juharokat, az elsõ melegebb,fagymentes napsütötte tavaszi napokon a szijácsig megfúrták,szakszerûen csapolták, majd a szacharóz tartalmú felfogott szivárgó sejtnedvbõl rézüstökben fõztek cukorszirupot belõle.Persze az újvilági "cukorjuhar" nagyobb mennyiséget ad egy szezonban (kb. 15-20 kg kristályos cukor nyerhetõ ki),de ez az erdei mellékhaszonvétel a XVIII.-XIX. században bevált felhasználása volt az amúgy értékes faanyagot adó hazai juharfajoknak (csak a korai és hegyi juharokat használták erre).Aztán jött Kitaibel és forradalmasította a répacukorfõzést...de az már egy másik történet.. 
És egy cikk amiben bõvebben lehet olvasni a 2003-ban Év fája hegyi juharról és a cukorfõzésrõl..
Link

És egy cikk amiben bõvebben lehet olvasni a 2003-ban Év fája hegyi juharról és a cukorfõzésrõl..
Link
De gondolom - mivel nem trópusi fajról van szó - elvileg megél ezen az éghajlaton is, nem?