2025. március 16., vasárnap

Bioszféra

Adott napon: 
Keresés:
#30918
Ha nem is klasszisokkal, de jobb. Mind állagra, mind ízre. Bár lehet, hogy csak a hely varázsa miatt volt ez a véleményem. Én amolyan háztájit ettem, amit ilyen kis parcellákon termelnek meg, sok egyéb más gyümölcs társaságában: Link Egyébként itt sem sárgán szedik le, hanem zölden. Évente kétszer szüretelik: februárban és augusztusban. Ottjártamkor itt is éppen ez történt. A nagy papaja fa tövében látszik a leszedett hatalmas fürt. Link A piacon is fõleg a zöldebb árnyalatok dominálnak, de az íze mégis érettebb: Link
#30916
Ebben tökéletesen egyetértek, bár nem szeretem a banánt, de a barnára érettet igen. Amit más már kidob. Meg ami kimászik a héjából magától. :-)
#30915
Azért a jó érett, sárgahéjú, foltos banán nem lebecsülendõ! Imádom, és nem hiszem, hogy a hazájában klasszisokkal jobb lenne (jó, nüansznyi különbség biztosan van). Fel nem foghatom, miért árulja a szupermarket a tökzöld, szememben ehetetlen banánt drágábban, mint a puha, aromás sárgát. Ilyen árut ki se szabadna rakni a polcokra.
#30914
A kákit nem érlelhetik etiléngázban, mert akkor megpuhul és ahogy Siheone írja, lekvár állagú lesz a belseje.
Az alma mellé bezacskózott kákit is az almából felszabaduló etilén érleli meg, de puhára.
A banán esetében a totál zöldbõl érlelnek sárgásat, ami még szállítható.
A kákit ezért tudomásom szerint széndioxidban érlelik, ezáltal megédesedik, de kemény marad.
#30911
Etiléngázban érlelik, a vevõ által megrendelt érettségi szintre. Elmegy az ember a gázosítóhoz pl. banánnál egy zöld-okker átmenetû színskálával, és kívánt idõpontbana a megfelelõ színû banánt elviheti. Annyit azért tudni illik, hogy a természetes módon megérett és a gázosítva érlelt gyümölcs minõsége, íze között van néhány árnyalat-nagyságrend különbség. Olyasmi, mint az õszi- és kajszibarack esetében a fán megérett/piacéretten szedett gyümölcs íze közötti különbség. Az ananász és a banán hazájában meg nem ennék ezeket a gyümölcsöket az általunk ismert éretlenül szedett-gázosítva érlelt állapotukban. Ha az ember esetleg nem ismer mást, mint amihez hozzájuthat, fogalma sem lehet a szomszéd barackjának az ízérõl sem.
#30910
Itt a Sparban azt csinálják, hogy ha már puha, akkor leárazzák 200-rõl 150ft-ra. Az az elõnye, hogy rögtön fogyasztható, de ha viszi haza az ember vigyáznia kell, mert lekvár lesz belõle, ha nem néz rájuk kacsint
Én is csak puhán, érett narancssárgán szeretem... nevet Nem is értem keményen hogy lehet megenni. Egyszerûen mikor meg van érve sokkal cukrosabb és édesebb az íze. Olyan, mintha a mennyekben lennék mikor egyet elfogyasztok. kacsint
#30908
2 Euro volt kilója, tehát 2-2,5 db volt 2 Euro, azaz 240 Ft db-ja mondjuk.
Egyiket megettem, másikat én is bezacskóztam alma mellé.
Ahogy megérlelik széndioxidban, úgy is ehetõ, sõt van, aki jobban szereti úgy keményen és kevésbé édesen, mint amikor már olyan szottyos lesz.
Én akkor szeretem, amikor már szottyos, de úgy meg nem lehetne boltban árulni. Bár ez sem igaz, mert a lendvai Sparban láttam tálcán 3 db puha, totál éretteket is, Tipo fajtából.
#30906
Mennyibe került darabja? Tegnap vettem a Lidl-ben 4 darabot/150ft, amik hasonlóan szép nagyok. Tegnap óta alma mellett vannak nejlonzacskóban és vasárnapra tökéletesen be is fognak érni. nyelvnyujtas
Azért nem mindegy, mert a Lidlben 600 ft-ért 4-et kapsz, a Spar-ban itt meg 600 ft-ért 3-at, mivel 200 ft...
#30896
Tegnap Lendván a Sparban óriási méretû kákikat láttunk Link , mellétettem egy kivit Link
Embertelen méretûek, ez például több mint fél kilós, 54 dekás volt Link
Nem tudom, hogyan érik el, hogy ekkora kákikat növesztenek, egyébként Spanyolországból hozták.
Nálam az udvarban a múltévi rendkívül csapadékos évben nem lettek nagyobbak a kákik a fimon, mint az idei szárazságban.
Sõt, az idei melegebb évben sem lettek nagyobbak, mint a múltévben.
Mindkét évben ugyanakkorák lettek.
Szóval azért, mert spanyol és melegebb klímán van vagy esetleg öntözik, a leírtakból kiindulva nem gondolom, hogy ekkorákat kéne teremnie.
Nekem két fám van az udvarban, az egyiken sok lett, a másikon mivel árnyékban is van meg ketté is repedt a fa törzse, csak kb. 10 db lett, de az a 10 db sokkal nagyobb, mint a másik fán lévõk.
Lehet, hogy nagyobb, idõsebb fákról szedik spanyolban, ezért megtehetik, hogy kevesebb termõvesszõt hagynak, kevesebbet terem, de azok ilyen õrült méretûek lesznek.
#30873
Kákifagyi Link és (aszalt)fügefagyi Link Link Link

Havazás előrejelzés

Utolsó észlelés

2025-03-16 20:46:28

Nagyalásony

4.8 °C

22502

RH: 86 | P: 1015.0

Észlelési napló

Térképek

Radar
map
Aktuális hõmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utolsó kép

136812

Hírek, események

Indul a MetNet előrejelzési verseny sorozatának 41. sorozata

MetNet | 2024-11-02 11:38

pic
Kis pihenés után folytatódhat a meteorológiai megmérettetés, immáron 41.